Zbuloni frutin që ju ndihmon në funksionimin e zorrëve

139
Sigal

Bajamet, të njohura për antioksidantët e tyre dhe mbrojtjen që i ofrojnë zemrës, gjithashtu mund të ofrojnë përfitime të shumta për funksionimin e duhur të zorrëve .

Mjafton vetëm një grusht bajame në ditë për të rritur prodhimin e acidit butirik, një acid yndyror me zinxhir të shkurtër që promovon shëndetin e zorrëve.

Ky zbulim u arrit nga një grup studiuesish nga King’s College në Londër, duke hetuar efektin e bajameve të plota dhe të bluara në përbërjen e mikrobiomës së zorrëve.

Bajame në vend të kifleve

Ekipi hulumtues shqyrtoi 87 të rritur të shëndetshëm, të cilët tashmë po konsumonin më pak se sasia e rekomanduar ditore e fibrave dietike dhe preferonin ushqime jo të shëndetshme.

Gjykimi i tyre zgjati katër javë. Pjesëmarrësit u ndanë në tre grupe: një grup zëvendësoi ushqimet e tyre të përditshme me 56 gramë bajame të plota , tjetri me 56 gramë bajame të bluara, ndërsa grupi i kontrollit konsumoi kifle të barasvlefshme me energji.

U zbulua se acidi butirik ishte dukshëm më i lartë tek konsumatorët e bajameve, krahasuar me ata që konsumonin kifle.

Acidi butirik është një acid yndyror me zinxhir të shkurtër që është burimi kryesor i karburantit për qelizat që rreshtojnë zorrën e trashë . Kur këto qeliza funksionojnë me efikasitet, krijohen kushtet ideale që bakteret e zorrëve të lulëzojnë, në mënyrë që muri i zorrëve të forcohet dhe lëndët ushqyese të përthithen.
Nga ana tjetër, ngrënia e bajameve gjithashtu kontribuoi në kapsllëk . Megjithëse nuk u pa ndonjë ndryshim domethënës në kohën e kalimit të zorrëve, koha që duhet për ushqimin për të lëvizur nëpër zorrë, konsumatorët e bajameve të plota kishin 1.5 jashtëqitje shtesë në javë në krahasim me grupet e tjera.

Përveç kësaj, u tregua se ngrënia e bajameve të plota dhe të bluara përmirësonte dietën e njerëzve, duke i pasuruar me acide yndyrore të pangopura, fibra, kalium dhe lëndë ushqyese të tjera, krahasuar me grupin që konsumonte kiflet.

Autori kryesor, profesor Kevin Whelan, kreu i Departamentit të Shkencave të Ushqyerjes në King’s College në Londër, vuri në dukje: “Molekulat si acidi butirik veprojnë si një burim karburanti për qelizat e zorrës së trashë, rregullojnë thithjen e lëndëve të tjera ushqyese në zorrë dhe kontribuojnë në ekuilibrin e sistemin imunitar. Ne besojmë se këto gjetje sugjerojnë se ngrënia e bajameve mund të përfitojë nga metabolizmi bakterial në një mënyrë që ka potencialin të ndikojë në shëndetin e njeriut”.