Zakoni i përditshëm që mund të shpëtojë mendjen dhe kujtesën

165
Sigal

A mund ta imagjinoni ndonjëherë se neglizhimi i pastërtisë së dhëmbëve ose shtyrja e takimit me dentistin mund të rrezikojë shëndetin e trurit tuaj? Kjo pretendohet tani nga një studim i ri, paraprak i paraqitur në konferencën e këtij viti të Shoqatës Amerikane të Stroke.

Disa studime kanë treguar më parë se treguesit e higjienës së dobët orale , të tilla si gingiviti, humbja e dhëmbëve, pastrimi joadekuat dhe dështimi për të hequr pllakën, rrisin rrezikun e goditjes në tru, i cili është shkaku i pestë kryesor i vdekjeve në mbarë botën dhe një shkak kryesor i paaftësisë. Hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar gjithashtu se gingiviti dhe problemet e tjera të higjienës orale janë të lidhura me faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës dhe probleme të tjera shëndetësore, si presioni i lartë i gjakut .

“Studimi i efekteve të higjienës orale është i rëndësishëm sepse është treguar se është një faktor që lidhet me rreziqe të ndryshme shëndetësore”, thotë autori i studimit dhe bashkëpunëtorja postdoktorale në Neurologji në Universitetin Yale, Cyprien Rivier.

Përfundimet janë në përputhje me atë që është përgjithësisht e vërtetë: Zgjedhjet e shëndetshme të jetës mbrojnë trupin dhe largojnë rrezikun e kërcënimeve serioze, të tilla si ato që lidhen me funksionimin e qetë të kujtesës , të menduarit dhe funksionin e trurit në përgjithësi. Mbrojtja e trurit është jashtëzakonisht e rëndësishme, pasi Shoqata Amerikane e Zemrës vlerëson se 3 nga 5 njerëz në SHBA pritet të përjetojnë sëmundje të trurit në një moment të jetës së tyre.

Hulumtimi i ri bazohet në studimin e 40,000 të rriturve, me një moshë mesatare 57 vjeç, prej të cilëve 46% ishin meshkuj. Ekipi hulumtues i ndoqi pjesëmarrësit, të cilët nuk kishin histori goditjeje, për 7 vjet midis 2014 dhe 2021. Të gjithë iu nënshtruan testeve imazherike për të identifikuar 105 mutacione gjenetike që mendohet se i predispozojnë njerëzit për të zhvilluar probleme të higjienës orale më vonë në jetë, jetën e tyre, si dhe lidhja midis higjienës së dobët orale dhe rreziqeve për trurin.

Në të njëjtën kohë, pjesëmarrësit u ekzaminuan për ndonjë shenjë të mosfunksionimit të trurit. Ndryshimet e lëndës së bardhë në tru lidhen me kujtesën, ekuilibrin dhe problemet e lëvizshmërisë. Nga ana tjetër, mikrostruktura e trurit dëshmon se sa i shëndetshëm mbetet funksioni i trurit. Studiuesit zbuluan se njerëzit që ishin gjenetikisht të predispozuar ndaj problemeve të mishrave të dhëmbëve ose humbjes së dhëmbëve kishin më shumë gjasa të vuanin nga sëmundje cerebrovaskulare, e cila u reflektua nga një rritje prej 24% në lëndën e bardhë të trurit, sipas testeve të imazhit. Nga ana tjetër, ata që kishin një predispozitë gjenetike ndaj higjienës së përgjithshme të dobët orale shfaqën ndryshime në mikrostrukturën e trurit me 43%.

“Higjiena e dobët orale mund të shkaktojë keqfunksionime në tru. Prandaj është e rëndësishme të jemi shumë të kujdesshëm me higjienën e zgavrës sonë orale, sepse pasojat shkojnë përtej zonës së gojës. Sidoqoftë, studime të mëtejshme, në mënyrë ideale përmes sprovave klinike, nevojiten për të përcaktuar nëse mirëmbajtja më e mirë e higjienës orale do të çonte në të vërtetë në përmirësimin e funksionit të trurit”, theksoi Dr. Rivier.

“Gjetjet janë një shkas për të hetuar më tej marrëdhënien midis trurit dhe shëndetit oral. Në çdo rast, megjithatë, ruajtja e shëndetit oral mund të jetë vetëm e dobishme”, tha Joseph P. Broderick, profesor i neurologjisë në Universitetin e Cincinnati, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.