Vaksina anti COVID-19 e Oxford-AstraZeneca : Rezultatet pritet të dalin nga Krishtlindjet

87
Sigal

Shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit presin të raportojnë rezultatet nga provat e fazës së vonë të vaksinës së tyre COVID-19 deri në Krishtlindje, tha të hënën një studiues kryesor ndërsa diskutoi për gjetjet e fundit të ekipit.

Dr Andrew Pollard, një ekspert i infeksionit pediatrik dhe imunitetit në Oxford, tha se kërkimi u ngadalësua nga nivelet e ulëta të infeksionit gjatë verës, por provat e Fazës 3 tani po grumbullojnë të dhënat e nevojshme për të raportuar rezultatet si një rritje e ripërtërirë e vendeve të goditjeve pandemike. Oxford po zhvillon vaksinën e saj në bashkëpunim me prodhuesin e ilaçeve AstraZeneca.

“Unë mendoj se jemi duke u afruar dhe patjetër që do të jetë para Krishtlindjeve bazuar në progresin,” tha Pollard. Pollard diskutoi progresin në provat e fazës së vonë pasi Oxford lëshoi ​​një studim të bazuar në hulumtime të mëparshme që zbuluan se vaksina tolerohej mirë dhe prodhonte një përgjigje të fortë imune tek njerëzit e moshës mbi 70 vjeç. Kjo është e rëndësishme sepse vaksinat shpesh nuk funksionojnë aq mirë,- tha Pollard.

“Arsyeja që ne jemi kaq të kënaqur është se po shohim përgjigjet imune të duken saktësisht të njëjta, madje edhe tek ata që janë mbi 70 vjeç”, tha Pollard.

Gjetjet u bazuan në një të ashtuquajtur prova e Fazës 2 me 560 persona, përfshirë 240 mbi moshën 70 vjeç. Rezultatet e studimit të vlerësuar nga kolegët u botuan të enjten në Lancet, një revistë mjekësore ndërkombëtare.

Provat e vaksinave në fazën 2 ofrojnë të dhëna të rëndësishme paraprake, por nuk provojnë nëse ato në fund të fundit parandalojnë njerëzit të sëmuren. Oxford dhe AstraZeneca po presin rezultatet e provave të Fazës 3 mbi mijëra njerëz në të gjithë botën për të treguar nëse vaksina e tyre është e sigurt dhe efektive.

Dy prodhues të tjerë të ilaçeve, Pfizer dhe Moderna, këtë javë raportuan rezultate paraprake nga provat e fazës së vonë që tregojnë se vaksinat e tyre COVID-19 ishin gati 95 përqind të efektshme.

Pollard tha se nuk ka konkurrencë midis ekipeve të ndryshme kërkimore sepse do të nevojiten disa vaksina për të vënë nën kontroll pandeminë globale dhe për të lejuar që jeta të kthehet në normalitet.

Pavarësisht përparimit të fundit, Pollard tha se bota është ende në fazat e hershme të përpjekjes për të mbrojtur njerëzit kundër COVID-19. Edhe pasi vaksinat miratohen nga rregullatorët, prodhuesit e ilaçeve dhe zyrtarët e shëndetit publik ende përballen me detyrën e prodhimit të miliarda dozave dhe administrimit të tyre te njerëzit në të gjithë botën, tha ai.

“Tani ne kemi për të marrë të dhënat në lidhje me vaksinat para rregullatorëve që ata t’i shqyrtojnë me kujdes dhe të miratojnë vaksinat e para. Dhe pastaj kemi atë përpjekje të madhe për t’u ngjitur në majë, ku kemi një shumicë dërrmuese të atyre që janë të vaksinuar në rrezik” është shprehur Pollard.