TIROIDJA- Ushqimet që i bëjnë keq tiroides

532
Sigal

Tiroidja është një ndër organet e
trupit të njeriut, që ka formën e mburojës ose të fluturës. Në greqishten e
vjetër, fjala tiroide do të thotë mburojë e zgjatur. Ajo është një gjëndër me
sekrecion të brendshëm, nga më të mëdhatë në organizëm, e cila produktin që
përpunon e hedh drejtpërdrejt në gjak. Tiroidja vendoset në pjesën e përparme
të qafës, prandaj populli e quan “gushë”. Peshon 30-40 gr dhe është e përbërë
nga dy pjesë, e majta dhe e djathta, të cilat quhen lobet e tiroides. Këto lobe
lidhen me njëri-tjetrin nëpërmjet një shiriti prej vetë indit të tiroides.

1-Personat
me tiroide nuk duhet të konsumojnë lakrën e bardhë.

2-Nuk duhet
të konsumojnë fasulet.

3-Nuk duhet të konsumojnë gështenjat.
4-Në rast se personat kanë mungesë jodi, në këtë rast kripa duhet të ruhet nga
lagështira dhe kontakti me dritën.
5-Në rast se përsonat e kanë me tëpri jodin, atëherë duhen zbatuar konsultat e
mjekeve në mënyrë që sëmundja të mos kthehet kronike.