Studiuesit trajnojnë insektet që mund të zbulojnë kancerin në urinë

131
Sigal

I vogël, i gjithanshëm dhe me veti të vlefshme edhe për njerëzit. Milingonat mund të trajnohen për të zbuluar kancerin në urinë, sipas një studimi të ri.

Megjithëse aroma e milingonave është larg përdorimit si mjet diagnostikues, rezultatet janë inkurajuese, thanë studiuesit.

“Mjeti” i vlefshëm nuhatës i milingonave janë receptorët në antenat e tyre, pasi ato nuk kanë hundë. Ata përdorin antenat për të gjetur ushqim ose për të gjetur bashkëshortët e mundshëm.

Për studimin, të botuar në Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences , shkencëtarët trajnuan milingonat (Formica fusca) për të përdorur këta receptorë akute të nuhatjes për të gjetur tumore.

Në eksperimentet laboratorike, ekipi shkencor transplantoi tumoret e kancerit të gjirit nga mostrat njerëzore në minj dhe më pas trajnoi 35 insektet për të lidhur mostrat e urinës së brejtësve që mbajnë tumor me sheqer.

Në laborator, u zbulua se milingonat shpenzonin 20% më shumë kohë pranë mostrave të urinës nga brejtësit me tumore sesa mostrat e urinës nga brejtësit e shëndetshëm, sipas rezultateve të hulumtimit.

Për shkak se qelizat e kancerit përmbajnë komponime organike të paqëndrueshme që studiuesit mund t’i përdorin si biomarkues kanceri, kafshët si qentë – dhe tani insektet si milingonat – mund të trajnohen shpejt për të zbuluar këto anomali përmes shqisës së tyre të nuhatjes.

Megjithatë, studiuesit besojnë se milingonat mund të mbajnë një avantazh ndaj qenve sepse trajnimi i tyre kërkon më pak kohë.

“Rezultatet janë jashtëzakonisht premtuese, por është e rëndësishme të dimë se ne jemi shumë larg përdorimit të tyre si një mënyrë e përditshme për zbulimin e kancerit”, përfundon Baptiste Piqueret, drejtuesi i studimit dhe një etolog në Universitetin e Sorbonës, Paris North në Francë.