Studimi / Ritmi i zemrës mund të identifikojë depresionin

393
FILE - In this Thursday, June 6, 2013, file photo, a patient has her blood pressure checked by a registered nurse in Plainfield, Vt. A major new U.S. study shows treating high blood pressure more aggressively than usual cuts the risk of heart disease and death in people over age 50, the National Institutes of Health said Friday, Sept. 11, 2015. (AP Photo/Toby Talbot, File)
Sigal

Një studim i ri zbuloi se luhatjet e rrahjeve të zemrës mund të ndihmojnë në diagnostikimin e depresionit. Depresioni është një nga çështjet më të zakonshme të shëndetit mendor në Amerikë që prek afërsisht 26% të të rriturve, sipas Healthline. Ndërsa depresioni klasifikohet si një çrregullim mendor, ai gjithashtu prek të gjithë trupin, veçanërisht nëse lihet i patrajtuar.

Tani, studiuesit gjermanë kanë gjetur një mënyrë të re për të zbuluar depresionin. Kërkimi, i paraqitur në Kongresin e 33-të Europian të Neuropsikofarmakologjisë, mund të rezultojë i vlefshëm në diagnostikimin e depresionit dhe në gjetjen e trajtimit korrekt.

Carmen Schiweck, Ph.D., nga Universiteti Goethe në Gjermani, zbuloi se analizimi i rrahjeve të zemrës së një personi për 24 orë rezultoi në një diagnozë 90% të saktë të depresionit. Subjektet e saj të studimit përfshinin njerëz që nuk iu përgjigjën mirë trajtimit të zakonshëm për depresionin që përfshin ilaçe dhe terapi bisede. “Ne e dinim se diçka po ndodhte për të lidhur rrahjet e zemrës dhe depresionin,” tha ajo. “Por ne nuk e dinim se çfarë ishte dhe nëse mund të kishte rëndësi klinike.”

Schiweck tha, mesatarisht, pacientët në depresion kishin një rrahje zemre që ishte 10 deri në 15 rrahje më të larta se grupi i kontrollit.

Duke ushqyer të dhënat e rrahjeve të zemrës në një program të inteligjencës artificiale, studiuesit ishin në gjendje të përcaktonin me saktësi subjektet e studimit që vuanin nga depresioni. Dhe për ata me rrahje zemre më të larta për pushim, ata gjetën se trajtimi me ilaçin ketamine ishte i efektshëm në trajtimin e pacientëve të cilët më parë nuk iu përgjigjën terapive tradicionale. Ata arritën në përfundimin se njerëzit me depresion rezistent ndaj trajtimit mund të shohin një përmirësim të shpejtë pas marrjes së terapisë me ketaminë.

“Kur kuptuam që ketamina çon në një përmirësim të shpejtë të humorit, ne e dinim se mund të ishim në gjendje ta përdorim atë për të kuptuar lidhjen midis depresionit dhe rrahjeve të zemrës”, tha Schiweck, sipas Medical News Today.