Sigal

Mendoni se truri juaj punon më mirë në kohë të ndryshme të vitit? Epo, nuk ishit gabim.

Truri ynë punon më mirë në kohë të ndryshme të vitit dhe vjeshta është pikërisht momenti kur truri punon më mirë se në çdo kohë tjetër.

Ekspertët nga Qendra e Shkencave të Shëndetit Sunnybrook dhe Universiteti i Torontos shikuan të dhënat nga 3,353 vullnetarë nga Kanadaja, Franca dhe SHBA.

Ata zbuluan se gjatë verës dhe vjeshtës funksionimi i trurit ishte më i lartë, transmeton lajmi.net.

Por në dimër dhe pranverë funksionimi i trurit ishte, mesatarisht, më i dobët.

Hulumtimet e mëparshme kanë gjetur gjithashtu një lidhje midis stinëve dhe funksionit të trurit.

Edhe kur shkencëtarët shikonin arsye të tjera për rënien në këta muaj, përfshirë depresionin, problemet e gjumit dhe aktivitetin fizik, shoqëria mes stinëve dhe demencës mbeti.

Proteinat e lidhura me Alzheimer në tru ishin gjithashtu më të larta në muajt e dimrit dhe të pranverës, treguan testet.