Rrezet e diellit ndikojnë në uljen e vdekjeve nga Covid dhe jo për shkak të vitaminës D

211
Sigal

Zonat me diell shoqërohen me më pak vdekje nga Covid-19. Studiuesit nga Universiteti i Edinburgut krahasuan të gjitha vdekjet e regjistruara nga Covid-19 në SHBA kontinentale nga janari në prill 2020 me nivelet UV për 2,474 qarqe amerikane për të njëjtën periudhë kohore.

Studimi zbuloi se njerëzit që jetonin në zona me nivelin më të lartë të ekspozimit ndaj rrezeve UVA – që përbën 95 përqind të dritës UV të diellit – kishin një rrezik më të ulët të vdekjes nga Covid-19 krahasuar me ata me nivele më të ulëta. Analiza u përsërit në Angli dhe Itali me të njëjtat rezultate.

Studiuesit morën parasysh faktorët që dihet se shoqërohen me rritjen e ekspozimit ndaj virusit dhe rrezikut të vdekjes si mosha, përkatësia etnike, statusi socio-ekonomik, dendësia e popullsisë, ndotja e ajrit, temperatura dhe nivelet e infeksionit në zonat lokale.

Ulja e vërejtur e rrezikut të vdekjes nga Covid-19 nuk mund të shpjegohet me nivele më të larta të vitaminës D, thanë ekspertët. Vetëm zonat, me nivele të pamjaftueshme të UVB për të prodhuar vitaminë D të konsiderueshme në trup, u përfshinë në studim.

Një shpjegim për numrin më të ulët të vdekjeve, që studiuesit po ndjekin, është se ekspozimi ndaj rrezeve të diellit bën që lëkura të çlirojë oksid nitrik. Kjo mund të zvogëlojë aftësinë e SARS Coronavirus2 – shkaku i Covid – për të replikuar, siç është gjetur në disa studime laboratorike.

Hulumtimet e mëparshme nga i njëjti grup kanë treguar se ekspozimi i shtuar në rrezet e diellit lidhet me shëndetin e përmirësuar kardiovaskular, me presion të ulët të gjakut dhe më pak sulme në zemër.

Meqenëse sëmundja e zemrës është një faktor i njohur rreziku në vdekjen nga Covid-19, kjo gjithashtu mund të shpjegojë gjetjet e fundit. Ekipi thotë se për shkak të natyrës vëzhguese të studimit, nuk është e mundur të përcaktohet shkaku dhe pasoja.

Sidoqoftë, mund të çojë në ndërhyrje që mund të testohen si trajtime të mundshme. Punimi është botuar në British Journal of Dermatology , një botim zyrtar i Shoqatës Britanike të Dermatologëve.

Dr. Richard Weller, autor korrespondent, dermatolog konsulent në Universitetin e Edinburgut, tha: “Ka akoma aq shumë sa nuk kuptojmë për Covid-19, i cili ka rezultuar në kaq shumë vdekje në të gjithë botën. Këto rezultate të hershme hapin ekspozimin ndaj rrezeve të diellit si një mënyrë për të zvogëluar potencialisht rrezikun e vdekjes”.