Pse dëgjimi përkeqësohet me kalimin e moshës dhe çfarë mund të bëni

183
Sigal

Humbja e dëgjimit në lidhje me moshën ndodh tek shumica prej nesh ndërsa rritemi.

Në këtë artikull shpjegohet se si dëgjimi juaj mund të përkeqsohet në fazat e vona të jetës dhe çfarë mund të bëni.

Së pari, çfarë e shkakton humbjen e dëgjimit të lidhur me moshën?

Humbja e dëgjimit të lidhur me moshën është një lloj humbje dëgjimi sensorineurale që prek veshin e brendshëm. Disa nga shkaqet më të zakonshme të humbjes së dëgjimit të lidhur me moshën janë:

Problemet shëndetësore

Presioni i lartë i gjakut dhe diabeti (të cilat janë më të zakonshme tek njerëzit e moshuar) mund të ndikojnë në dëgjimin tuaj.

Medikamente të caktuara

Disa ilaçe për trajtimin e kancerit, sëmundjeve të zemrës, infeksioneve dhe sëmundjeve autoimmune, mund të kontribuojnë në humbjen e dëgjimit.

Anomalitë e veshit të jashtëm ose të mesëm

Anomalitë në strukturat e veshit që bartin valët e zërit nga daullja e veshit në veshin e brendshëm.

Ekspozimi afatgjatë ndaj zhurmës së lartë

Kjo mund të dëmtojë dëgjimin me kalimin e kohës.

Si ndryshon dëgjimi me kalimin e moshës

Zakonisht, humbja e dëgjimit në lidhje me moshën është shpesh e ngadaltë dhe e fshehtë. AgroWeb.org ju njeh me disa shenja për të cilat duhet të jeni të vëmendshëm.

Keni probleme me dëgjimin e tingujve me zë më të lartë

Si në humbjen e dëgjimit të lidhur me moshën dhe humbjen e dëgjimit të shkaktuar nga zhurma, frekuencat e larta preken së pari.

E keni të vështirë të ndiqni bisedat kur ka zhurmë në sfond

Nëse vëreni se zhurmat e përditshme po kufizojnë aftësitë tuaja të dëgjimit, ka të ngjarë të keni të bëni me humbje dëgjimi të lidhura me moshën.

Njerëzit shpesh raportojnë mungesë qartësie ose paaftësi për të dëgjuar ose kuptuar atë që thuhet.

Kjo është më e dukshme në mjedise ku ka një sasi të konsiderueshme zhurmash në sfond, si restorantet, aktivitetet sportive ose transporti publik.

Ju dëgjoni tinguj kumbimi, gumëzhitjeje ose zhurmë në një ose të dy veshët tuaj

Tringëllima në veshë është një simptomë e zakonshme e humbjes së dëgjimit të lidhur me moshën.

Ajo gjithashtu mund të tingëllojë si gumëzhimë, fërshëllimë, erë ose shushurimë. Mund të jetë e pranishme vetëm në qetësi ose gjatë gjithë kohës.

Disa tinguj duken shumë të zhurmshëm

Në humbjen e dëgjimit të lidhur me moshën, disa qeliza që ndodhen në veshë degradohen më herët se të tjerat.

Qelizat funksionale mund t’i përgjigjen me shpejtësi tingujve të caktuar, duke ju bërë t’i përjetoni këto zhurma si të larta.

Si të ruani dëgjimin e shëndetshëm ndërsa plakeni

Në përgjithësi, humbja e dëgjimit nuk njihet dhe trajtohet më pak. Por dëgjimi juaj ka një efekt të gjerë në shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Një sasi e madhe e të dhënave e lidh humbjen e dëgjimit me një numër treguesish të tjerë të rëndësishëm të shëndetit, duke përfshirë funksionin kognitiv, ekuilibrin, funksionimin fizik, depresionin dhe izolimin social.

Të dhënat sugjerojnë se ata me më shumë humbje dëgjimi janë në një rrezik më të madh të problemeve shëndetësore. Kjo është arsyeja pse mbrojtja e dëgjimit tuaj është jashtëzakonisht e rëndësishme.

Këshilla si të ruani dëgjimin tuaj

Kufizoni ekspozimin ndaj zhurmës së lartë dhe përdorni tapa veshësh për të mbrojtur dëgjimin tuaj nga zhurmat e forta.

Kur jeni në evente publike, përpiquni të mbani distancën nga burimi i zërit, si për shembull një altoparlant.

Shumë telefona inteligjentë kanë aplikacione falas për ‘matësin e nivelit të zërit’. Nivelet në ose mbi 85 dB mund t’ju vënë në rrezik për humbjen e dëgjimit.

Humbja e dëgjimit lidhet me përdorimin e duhanit, sëmundjet e zemrës dhe diabetin, si dhe me një sërë ilaçesh. Të ushqehesh mirë, të ushtrohesh dhe në përgjithësi të bësh një mënyrë jetese të shëndetshme janë disa nga gjërat më të mira që mund të bëni për të ulur rrezikun.

Humbja e dëgjimit mund të fillojë rreth moshës 50 vjeç, megjithëse simptomat serioze mund të mos shfaqen për vite me radhë.

Flisni me mjekun tuaj dhe kërkoni një test dëgjimi për të kuptuar nivelin tuaj të dëgjimit dhe rrezikun e mundshëm.