PHD. Anila Kalleshi/ Dieta antistres dhe ushqimet më të këqija për acidin refluks. Ja lista që duhet të largoni nga tavolinat tuaja

1022
Sigal

Ushqimet më të këqija për acidin refluks

Të gjithë ushqimet që hani, “udhëtojnë” nëpërmjet gojës suaj, poshtë në ekzofag dhe direkt e në stomak. Por nëse keni acid refluks, gjërat mund të bëhen të dhimbshme. Shumë ushqime mund të përkeqësojnë acidin tuaj refluks duke ulur tonin e valvulës që ndan ekzofagun nga stomaku, duke zgjatur kohë që ushqimi kalon në stomak ose duke shkaktuar që stomaku të prodhojë acid të tepërt në stomak. Janë gjithashtu dhe ushqime që shkaktojnë që stomaku të prodhojë më shumë acid, të cilat mund të kthehen në ekzofag.

 

Domatet

E mbushur me acid citric dhe malik, domatet dhe produktet e tyre-duke përfshirë salcën, supën, lëngun etj-mund të bëjnë që stomaku të prodhojë acid gastrik më shumë sec duhet (lënda kimike që është përgjegjëse për thyerjen e ushqimeve. Dhe kur volumi rritet, acidi mund të “detyrohet” të shkojë në ekzofag. Megjithatë nuk mund të bëni dot shumë, sepse edhe domatet e gatuara nuk do të reduktojnë dot aciditetin mjaftueshëm për të parandaluar acidin refluks. Nëse po bëni pica apo makarona, mos e përdorni si justifikim për të përgatitur një salcë të rëndë kremoze sepse ushqimet e larta në yndyrë mund të nxisin simptoma (më vonë).

Agrumet

Kërkimi i publikuar në “Annals of Otology, Rhinology & Laryngology” tregoi që limitimi i marrjes së acidit dietik mund të lehtësojë simptomat e acidit refluks si kolla apo zërin e ngjirur (edhe në ato pacientë që spatën efekt nga mjekimet). Nëse vendosni , atëherë kufizimi i agrumeve është i nevojshëm. Rast: Pheashi i lëngut të limonit mund të jetë po aq i ulët sa dy, duke i bërë ato një nga ushqimet me më shumë aciditet në stomak. Megjithatë, agrumet  e tjera si portokall dhe grejpfrut, mund të përkeqësojnë gjithashtu simptomat. Nëse keni uri, zgjidhni si opsion ananasin. Vetëm me sasi të vogla. Megjithëse teknikisht nuk është një agrume frut, përmban disa acide citrike që mund të nxisin acid refluks.

Qepët

Qëndroni larg qepëve. Lidhja mes tyre dhe acidit refluks është e qartë. Jo vetëm që ulin presionin me të cilin sfinkteri i ekzofagut të ulët (LES), mbyllet për të ndarë stomakun nga ekzofagu, por sipas “Oklahoma Foundation” për “Digestive Research” në pacientët me refluks acid, konsumimi i qepëve rrit kohën që stomaku ka një pheash më të ulët se 4 (sa më i ulët pheashi, aq më i lartë aciditeti), dhe përkeqëson urthin dhe gromësimat. Për fat të keq, gatimi i qepëve nuk ka shumë efekt në aciditetin e tyre, sipas Tian, kështu që nëse jeni tepër të apasionuar pas qepëve, ju mund të provoni të hani qepë jeshile në doza të vogla për të parë si ndikon në refluksin acid.

Pije të gazuara

Numri i pijeve të gazuara që ju pini është një tregues i rrezikut të urthit. Pse? Gazrat e lëshuar nga pijet e gazuara rrit presionin gastrik. Pra, të gjitha ato flluska fillojnë e shtyjnë në stomakun tuaj dhe duke detyruar që sfinkteri ekzofageal të hapet. Dhe ndërkohë që flluskat janë të dëmshme për barkun tuaj, soda-t mund të shfaqin akoma dhe më shumë probleme. Shumë prej tyre përmbajnë kafeinë ( e cila në shumë njerëz, mund të nxisë simptoma të refluksit acid) dhe gjithashtu përmbajnë sasi të larta acidike. Dhe sodat dietike janë akoma dhe më keq, pasi kanë një pheash ndërmjet 2.5 dhe 3.7.

Ushqimet djegese

Janë ushqimet më të zakonshme për të cilat pacientët me refluks acid ankohen më së shumti, por kërkimet tregojnë që ushqimet djegëse nuk ndikojnë në presionin me të cilin sfinkteri ekzofageal mbyllet. Problemi mund të jetë, që ushqimet djegëse irritojnë ekzofagun. Për më shumë, nëse gjella përmban qepë dhe madje shumë erëza djegëse, ato mund të kontribuojnë në shumë simptoma të refluksit acid.

7.Ushqimet yndyrore

Yndyrnat treten ngadalë, që do të thotë se ata kalojnë më shumë kohë duke u varur në stomak – duke i dhënë më shumë mundësi acidit gastrik që të punojë drejt e deri në ezofagun tuaj. Megjithatë, problemi më i madh me lëndët ushqyese  me yndyrë të lartë është që mund të nxisin shtim në peshë. Studimi i botuar në “Alimentary Pharmacology & Therapeutics”    tregon se obeziteti shkakton disfunksione ekzofageale që lidhen me simptomat e refluksit acid. Nëse doni të ngopeni me një vakt me yndyrë, merrni sasi të vogël dhe konsumojeni të paktën disa orë para se të shkoni në shtrat. Nëse shtriheni në shtrat me ushqim që tretet ngadalë, ju rrisni rrezikun e një urthi në mes të natës.

Kafeja

Ndërkohë që ekspertët nuk janë të sigurt pse, kur konsumohet në sasi të mëdha, kafeja shkakton rritjen e prevalencave të simptomave të acidit refluks. Për shembull, në një studim gjerman, studiuesit zbuluan që kafeja me kafeine  perkeqeson simptomat te pacientët me acid refluks- një efekt që do të ishte më i vogël nëse kafja do të ishte e dekafeinuar. Megjithatë, kafeina nuk shfaqi ndonjë ndikim në simptoma kur pacientët e konsumuan në caj. Nëse pini kafe, rekomandohet që të zgjidhni opsione si kokrra të errëta e të pjekura mirë pasi ato janë më pak acidike dhe tolerohen më mirë nga pacientët që vuajnë nga refluksi acid. Dhe më e mira është që ta limitoni në një filxhan.

PHD. ANILA KALLESHI: DIETA ANTISTRES DHE USHQIMET ACIDE

Një dietë e shëndetshme është ilaçi i duhur për të përballuar ankthin dhe stresin përpara provimeve. Rrugë të lirë në tavolinë për pjatat me bazë makaronat, orizin, fruta, perime dhe vezë të ziera. Bëni kujdes! Këshillohet sa më pak kafe, që tradicionalisht shoqëron netët përpara provimeve. Kjo është kjo një dietë antistres për të gjithë studentët përpara provimeve, të cilët vuajnë nga ankthi dhe pagjumësia. Kjo dietë të ndihmon të përballosh këtë situatë tensioni. Nuk duhet të mungojë buka, makaronat, apo orizi, sallatrat jeshile, qepa, djathi i freskët, kosi, vezët e ziera, qumështi i ngrohtë, që ul aciditetin gastrik, frutat e ëmbla dhe të zhytura në mjaltë, që favorizojnë gjumin dhe ndihmojnë organizmin të lehtësohet, për të përballuar me energjinë e duhur dhe përqëndrim, sfidën shkollore. Këto ushqime kanë në përbërje një aminoacid që ndihmon në sintezën e serotoninës, neuronit të mirëqënies dhe neurotrasmetuesit cerebral që nxit shlodhjen. Serotinina rritet nën konsumin e ushqimeve që kanë në përbërje sheqerna të thjeshta, siç janë frutat e stinës. Mes perimeve vendin e parë e zë sallata jeshile e shoqëruar nga qepa dhe hudhrat. Ndërsa pagjumësia provokohet nga kafeja, patatinat me qese e çokollatat, që janë shpesh të pranishme gjatë këtyre ditë-netëve. Është e nevojshme që të shplodhesh mjaftueshëm, duke bërë kujdes me të ngrënët, duke eleminuar ushqimiet e rënda dhe me përmbajtje eksituese. Duhet eleminuar kafeja, çaji, kakaoja, për shkak të kafeinës, por edhe pijet alkoolike, që shkaktojnë gjumë të keq dhe me zgjim të vështirë. Gjithashtu jashtë liste mbeten ushqimet pikante, me erëza, piper të kuq, apo kripë me bollëk. Madje edhe ushqimet e konservuara duhen mbajtur larg.