Perimet dhe frutat e ngrira, më të shëndetshme se të freskëtat

564
Mixed vegetables background. Deep Freeze for longer storage
Sigal

Konsumimi i frutave dhe perimeve të ngrira ju bën që të shijoni manaferrat tuaja të preferuara ose pjeshkë gjatë dimrit, me një shije natyrale dhe pa kimikate. Në fakt, hulumtimet kanë zbuluar se frutat dhe perimet e ngrira mund të kenë po aq shumë vitamina, dhe ndonjëherë edhe më shumë, në krahasim me të freskëtat. “Përveç ruajtjes së vitaminave, ngrirja është mënyra më e mirë për të ruajtur komponimet e bimëve të dobishme që ndihmojnë në mbrojtjen kundër sëmundjeve”,-shpjegoi Mary Ann Lila, drejtoreshë e Institutit për Shëndetin e Njerëzve në Universitetin Shtetëror të Karolinës së Veriut.

Frutat e ngrira janë zgjedhur në mënyrë komerciale në kulmin e pjekjes dhe pastaj individualisht të ngrira dhe të paketuara nën një atmosferë azoti. Ekspozimi i frutave dhe perimeve në azot e ndihmon ruajtjen e lëndëve ushqyese. Ngrirja gjithashtu ndryshon strukturën e fibrave, duke i bërë perimet më të buta dhe më pak të grimcuara, dhe më të lehta për të përtypur.

Lajm i mirë është se si frutat dhe perimet që synojnë të jenë të ngrira në mënyrë tipike të zgjedhur në pikun e tyre të pjekjes, janë në një fazë në të cilën kanë vlera ushqyese të dendura në krahasim me prodhimet që synojnë të shiten të freskëta, të cilat janë zgjedhur më pak të pjekura, me më pak lëndë ushqyese të dendura në mënyrë që t’i zgjasë më gjatë transportit dhe magazinimit.