Ky është ushqimi që nuk duhet të hanë njerëzit që vuajnë nga inflamacioni

35
Sigal

Inflamacioni është një gjendje shpesh e dukshme, si lëkurë e skuqur, gjunj që dhembin, kyçe të enjtura etj. Por, inflamacioni mund të ndodhë edhe së brendshmi dhe nuk është gjithnjë e lehtë për t’u zbuluar.

“Inflamacioni është një proces fiziologjik që lidhet më mbrojtjen e trupit tonë dhe forcimin e indeve,” thotë mjekja Jenna Stangland. Inflamacioni mund të shkaktohet nga infeksione, trauma, toksina ose reaksione alergjike. Kjo gjendje mund të përfundojë duke stimuluar zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare, autoimune, sëmundje neurologjike ose kancerit.

Por, dieta duket se luan një rol të rëndësishëm në inflamacion, pasi disa ushqime nxisin ose zvogëlojnë inflamacionin në trup. Cilat janë këto ushqime? Përgjigjja? Ushqimet e skuqura. Ato përmbajnë nivele të larta yndyre, ndërsa reduktimi i kësaj të fundit ndihmon në menaxhimin e simptomave të inflamacionit kronik.

Një studim i publikuar në vitin 2021 mbi minjtë zbuloi se konsumi i yndyrës (që gjendet në patate të skuqura dhe çdo gjë tjetër si ëmbëlsira, byrekë etj) përkeqëson sëmundjet metabolike si diabeti më shumë sesa yndyrat e ngopura (që gjenden tek gjalpi dhe mishi i kuq).

Por, mënyra sesi i gatuani ushqimet e skuqura ka shumë rëndësi. Ngrohja e tyre në temperatra të larta mund të rrisë prodhimin e yndyrave duke çuar në rritje të nivelit të glicemisë, e për pasojë të sëmundjeve të tjera kronike.

Ndaj, kujdes me ushqimet e skuqura nëse keni shenja inflamacioni!