Këtë vit u shënuan dy herë më shumë vdekje nga virusi i Nilit

500
Sigal

Incidenca e infektimit të  virusit të Nilit Perëndimor ka shënuar rritje gjatë këtij viti në Greqi, me 22 raste fataliteti, dy herë më shumë se vitin e kaluar.

Deri këtë të enjte, 13 shtator 2018, sipas HCDCP në Greqei janë raportuar gjithsej 202 raste të infektuar.

22 prej tyre kanë humbur jetën, ndërsa 24 të tjerë janë hospitalizuar në spitale të ndryshme në vend, duke përfshirë 12 pacientë të ICU.

Në të njëjtën kohë, 140 personat e tjerë të infektuar nga Virusi i Nilit Perëndimor, i cili transmetohet nga pickimi i mushkonjave, janë liruar nga spitali pas trajtimit.

Vlen të përmendet se vdekjet lidhen kryesisht me të moshuarit, të cilët në shumicën e rasxteve vuajnë nga sëmudjet kronike.

Virusi i Nilit Perëndimor transmetohet tek njerëzit kryesisht duke vrarë mushkonjat e infektuar me zogj migratorë të egër të infektuar.

Virusi nuk transmetohet nga personi në person. Sipas ekspertëve, epidemiologjia e virusit është komplekse dhe për këtë arsye konsiderohet në mbarë botën e paparashikueshme qarkullimi i saj dhe shpërndarja gjeografike e saj në çdo periudhë transmetimi.

75% -80% e personave të infektuar nuk tregojnë simptoma, rreth 20% -25% kanë sëmundje të lehta vetë kufizuese dhe më pak se 1% e personave të infektuar kanë sëmundje më të rëndë, encefalit ose meningjit.

Sëmundjet më serioze janë kryesisht në rrezik për njerëzit e moshuar dhe njerëzit me sëmundje kronike themelore. Nuk ka trajtim ose vaksinë specifike për virusin për njerëzit.