Ja vlerat ushqyese të frutit më të mirë të vjeshtës

597
Sigal

Fruti më i mirë
i vjeshtës padyshim që është hurma dhe e ka prejardhjen nga Kina dhe
Japonia.




Hurmat janë konsideruar fruti me shumë
energji, janë të pershtatshme për fëmijët, të moshuarit dhe personat qe merren
me sport.




Vlerat ushqyese



Treguesit për vlerat ushqyese të
frutave të ndryshme, japin të dhëna se për 100 gram hurmë; kemi rreth 65-70 kcal
(ekuivalente me rreth 272 kJ). Uji përbën rreth 80%, sheqer 16-18%, ndërsa
fibrat llogariten në rreth 2.5%, proteina 0.6% dhe 0.3% yndyrë. Ndër mineralet,
potasium (rreth 161-170 mg%) kalium, fosforit (20 mg%), magnez, kalcium dhe
natriumi; e konsiderueshme është sasia e vitaminës C. 




Ajo që duhet të theksohet është se sasia e acidit
askorbik ndryshon në varësi të shkallës së pjekurisë së
frutit. Hurma është gjithashtu e pasur me beta-carotene, një shenjë
paralajmëruese e vitaminës A; antioksidant dhe parandalon sëmundjet
kardiovaskulare.




Vetitë e hurmës



Siç u përmend, hurma është një frut me
sasi të madhe të sheqerit. Konsumi i hurmës nuk është i rekomanduar për
njerëzit që vuajnë nga diabeti apo obeziteti, por rekomandohet në rast të
humbjes së oreksit, stresit fizik, lodhjes dhe aktivitetit sportive. Hurmat
duhet të hahen të papërpunuara, në këtë mënyrë, është i garantuar furnizimi me
vitamina dhe minerale, duke përfituar nga çdo efekt pozitiv. 




Hurma rekomandohet edhe në rastet e
çrregullimeve të mëlçisë. Ilaç i shkëlqyer natyror kundër stresit, në rastin e
lodhjes dhe dobësive të përgjithshme. 




Së fundi, hurma ka një aktivitet të
rëndësishëm mbrojtës kundër shpretkës, pankreasit, stomakut dhe zorrës së
hollë. Personat me gastrit kronik, keqtretje dhe sëmundje të tjera në aparatin
tretës nuk duhet të konsumojnë një sasi të konsiderueshme të këtij frut./Gazeta Telegraf/