Ja cilat janë ushqimet më të mira për të luftuar stresin

362
Sigal

Si njerëz të zënë dhe produktivë me stile jetese të planifikuara, stresuese, të kombinuara ndonjëherë me pak cilësi të gjumit dhe zakone të dobëta të ngrënies, nuk është çudi që shumë prej nesh ndjehen të drenazhuar.

Duke thënë se “ndjeheni të lodhur” zakonisht përshkruan një simptomë, megjithatë kjo mund të nënkuptojë se ne po ndjehemi të djegur emocionalisht. Mund të kemi mjegull truri ose, mund të jetë lodhja fizike aktuale nga mos gjumi i mjaftueshëm, transmeton lajmi.net.

Të gjitha këto sëmundje janë të rrënjosura në stres kronik, gjë që na bën të mos ndihemi aq të angazhuar dhe të përqendruar sa duam të jemi.

Duke menaxhuar inflamacionin, stresin dhe oksidimin dhe duke përmirësuar ushqimin, ne mund të rritim nivelin e energjisë tonë. Ushqimet anti-inflamatore rritin energjinë, sepse të keni shumë inflamacion në trupin tuaj mund të bëjë që truri të përjetojë lodhje mendore dhe të digjet.

Dy ushqimet më të mira anti-inflamatore për të shtuar në listën tuaj ushqimore janë çokollata e errët dhe boronica. Çokollata e errët përmban veti për energji të qëndrueshme mendore, dhe një sasi të vogël sheqeri, për zvogëlimin e dëshirave të ëmbla të shkaktuara nga kortizoli i hormonit të stresit.

Boronica është e mbushur me kalium, vitaminë C dhe flavonoide, të cilat aktivizojnë prodhimin e brendshëm të trupit të enzimave antioksidues për përfitime të thella anti-inflamatore, veçanërisht për trurin.

Trupi prodhon më shumë kortizol kur është i ekspozuar ndaj stresit kronik, i cili çon në humbje të muskujve, shtypje të sistemit imunitar, si dhe në rraskapitje mendore dhe fizike. Dy nga ushqimet më të efektshme kundër stresit janë farat e kungullit dhe çaji jeshil.

Përtypja e farave të kungullit të pjekur mund të ketë një efekt relaksimi, nga veprimi aktual i shtypjes deri tek përmbajtja e lartë e triptofanit, një aminoacid që ka një efekt relaksues në tru. Çaji jeshil përmban një tjetër aminoacid të quajtur theanine, i cili ka njohur efektet e relaksimit fizik dhe mendor, aftësinë për të përmirësuar fokusin mendor dhe aftësinë për të përmirësuar një gjendje të njohur si “gatishmëri e qetë”.

Për një injeksion të drejtpërdrejtë të energjisë, sigurohuni që të merrni Bs, Cs dhe omega-3 tuaj! Drithërat janë një burim i pasur për tërë familjen e vitaminave B-komplekse, të cilat janë thelbësore për metabolizimin e ushqimit në energji qelizore, shkruan Alternative Medicine.

Ushqimi i më shumë acideve yndyrore omega-3 nga peshqit yndyror ose shtojcat e vajit të peshkut janë treguar në studime të shumta kërkimore për të mbështetur gjendjen shpirtërore dhe për të zvogëluar inflamacionin.

Frutat dhe perimet me ngjyra të ndezura sigurojnë fitonutrientë që mbrojnë qelizat si vitaminë C, vitaminë E, flavonoide dhe karotenoide që zvogëlojnë oksidimin dhe inflamacionin? Të dyja këto mund të shkaktojnë dëmtim qelizor, kullimin e niveleve të energjisë dhe përshpejtimin e plakjes.

Shmangni pijet tradicionale të kafeinuara dhe me sheqer. Nivelet e larta të kafeinës dhe sheqernave të thjeshta në shumicën e pijeve energjetike mund të shkaktojnë një goditje fillestare të sheqerit në gjak dhe një përplasje të mëvonshme energjetike disa orë më vonë.