Sigal

Ju mund të shkatërroni buzëqeshjen tuaj të bukur edhe pa e ditur. Më poshtë janë ushqimet e tjera përveç karameleve që dentistët do të donin që ju të shmangnit:

Frutat e thata janë vërtet njësoj sikur të hani karamele”, thotë Stephen J. Stefanac, profesor i mjekësisë orale dhe parodontike në Universitetin e Miçiganit, Shkolla e Stomatologjisë. “ato kanë të njëjtën përmbajtje sheqeri si dhe karamelet.” Kjo do të thotë se sheqeri ka formulën e përsosur për dëmtimet e dhëmbëve..

Pijet e gazuara: një shishe me lëng të gazuar ka 39 gram sheqer – kjo është gati dhjetë lugë çaji! Por ky nuk është problemi i vetëm. ” Ka shumë acid,” thotë Tricia Quartey, një dentiste në Brooklyn, Nju Jork. “Acidi i tepërt mund të prishë smaltin.”

Lëngjet e frutave të ambalazhuara mund të jenë me përmbajtje të lartë acidi dhe shpesh përmbajnë sheqerna të shtuara, ndonjëherë deri në dhjetë lugë çaji një shishe. Kjo sheqer ushqen baktere në gojën tuaj që shkaktojnë prishjen e dhëmbëve. Por të paktën një dentist sugjeron lëngun e mollës sepse ai zakonisht nuk ka sheqer të shtuar

Domatet: janë të shëndetshme, por janë gjithashtu me përmbajtje acidi: “Salca e domateve në makarona dyfishon dëmin ndaj smaltit”, thotë Dr Quartey . Acidi në këtë salcë mund të prishë smaltin në dhëmbë, dhe karbohidratet në makarona ndihmojnë ushqimin e baktereve që gërryejnë dhëmbët.

Haribot: Vitaminat e haribove në thelb janë të njëjtat si karamelet. Ato përmbajnë sheqer dhe janë gjithashtu shumë elastike që e bën më të lehtë për të të dëmtuar dhëmbët tuaj. dhëmbëve. Mbroni dhëmbët duke zgjedhur vitaminat që pihen me ujë.