Dasho sugjeron 3 masa: Ja si mund të mbrohen shqiptarët e pa imunizuar nga Covid “Delta”

455
Sigal

/Gazeta TELEGRAF

Personat që nuk e kanë kaluar Covid-19, pra nuk kanë një mbrojtje natyrale, janë edhe më të rrezikuarit nga varianti Delta i koronavirusit. Kështu shprehet eksperti i shëndetit publik, Erion Dasho.

“Kujdesi nuk duhet humbur asnjëherë. Në Shqipëri kemi një situatë unike në botë, mbi 70% e popullatës është e imunizuar në mënyrë natyrale, janë persona që e kanë kaluar virusin. Kjo nuk ndodh në asnjë vend, Gjermania e ka mbi 60% të popullatës të imunizuar por përmes vaksinës. Janë 2 milion shqiptarë që me shenja më të lehta apo sheja më të shprehura e kanë kaluar Covidin.

Por kemi ende 700-800 mijë shqiptarë ende të paimunizuar. Një pjesë e tyre mund të kenë marrë vaksinën Coronavac për të cilën unë dhe shumë ekspertë të tjerë kemi dyshime për efektivitetin e saj dhe si të tillë këta persona janë ende të ekspozuar. Nëse hyjnë raste të reja nga jashtë, sidomos bartës të Delta që përhapet shumë më shpejt, mund të penetrojnë te xhepat e paimunizuar dhe krijojnë shpërthime të lokalizuara të SARS‑CoV‑2 . Nuk duhen anashkaluar”, thekson Dasho.Dasho thotë se duhet shmangur ekspozimi i personave të paimunizuar.

Edhe pse nuk parashikon një valë të tretë të pandemisë në Shqipëri, Dasho propozon tre strategji për ti paraprirë rrezikut.

“E para të parandalojmë hyrjen në Shqipëri të rasteve të infektuar nga jashtë.Kjo bëhet duke i kërkuar çdo personi një certifikatë testimi negativ, certifikatë vaksinimi ose certifikatë si person i shëruar nga Covid. Së dyti ne kemi 250 veta aktivë, është plotësisht e mundur të kemi politika gjurmimi. Këta persona të izolohen dhe kontaktet e tyre të gjurmohen për të bërë të mundur të izolohen të gjithë personat e infektuar të kontaktit. Në Shqipëri edhe personat e infektuar nuk po izolohen siç duhet dhe praktika e gjurmimit nuk po vepron.

Strategjia e tretë ka të bëjë me vaksinat cilësore. Coronavac ka efektivitet të dyshimtë, kemi rekomanduar vaksinat e certifikaura nga EMA ose FDA. Çdo qytetari shqiptar, edhe atyre që e kanë kaluar Covid, duhet t’u ofrohet mundësia e të paktën një doze, kurse persona që nuk e kanë kaluar Covid apo janë vaksinuar në mënyrë të papërgjegjshme me Coronavac duhet tu ofrohen dy doza vaksine cilësore”, shprehet Dasho.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, varianti Delta është rreth 60% më ngjitës se varianti Alfa i zbuluar në Mbretërinë e Bashkuar.

Ekspertët thonë se varianti Delta mund të përhapet shumë më lehtë se të gjitha variantet e tjera në një mjedis ku njerëzit nuk janë të vaksinuar apo nuk përdorin maska.

Shkencëtarët kanë zbuluar se njerëzit e infektuar me variantin Delta kanë nivele shumë më të larta të pranisë së virusit krahasuar me mutacionet e mëparshme, çfarë rezulton në arsyen që ky variant i virusit është shumë më ngjitës.