Cilësia e gjumit ndikon në imunitetin tuaj pas vaksinimit! Ja kush janë më të rrezikuarit

153
Sigal

Nëse po caktoni një takim për një vaksinim – qoftë për Covid-19, grip apo për të udhëtuar në një vend tjetër – sigurohuni që jeni duke fjetur një natë të gjatë e të qetë përpara se të shkoni te mjeku.

Sipas një studimi të ri, gjumi më pak se gjashtë orë natën para se të merrni vaksinën mund të kufizojë reagimin e trupit tuaj ndaj vaksinës, duke reduktuar mbrojtjen kundër virusit ose baktereve.

“Gjumi i mirë jo vetëm që forcon, por gjithashtu mund të zgjasë kohëzgjatjen e mbrojtjes së vaksinës”, tha autorja e vjetër Eve Van Cauter, profesoreshë emeritus në Departamentin e Mjekësisë të Universitetit të Çikagos, në një deklaratë.

Por kishte një detaj të çuditshëm në gjetjet e studimit: Ndikimi i gjumit të dobët në përgjigjen imune ndaj një vaksine ishte vetëm shkencërisht i rëndësishëm te meshkujt.

“Hulumtimi që përdori masa objektive të mungesës së gjumit, si ai i një laboratori të gjumit, zbuloi një rënie në aftësinë për t’iu përgjigjur vaksinës që ishte veçanërisht dhe statistikisht e rëndësishme tek meshkujt, por jo tek femrat,” tha bashkëautori i studimit Dr. Michael Irwin. , profesor i shquar i psikiatrisë dhe shkencave bio-sjellëse në Shkollën e Mjekësisë Geffen të UCLA.

Pse do të ndikohej imuniteti i një burri, ndërsa imuniteti i një gruaje nuk ishte?

“Ka dallime të njohura gjinore në përgjigjen imune ndaj antigjeneve të huaja, si viruset, dhe gjithashtu ndaj antigjeneve të vetvetes, si në çrregullimet autoimune, tha Dr. Phyllis Zee, profesor i neurologjisë dhe drejtor i Qendrës për Mjekësinë Circadian dhe të Gjumit në Shkollën Feinberg të Universitetit Northwestern. të Mjekësisë.

“Në përgjithësi, gratë kanë një përgjigje më të fortë imune, duke përfshirë (për) vaksinën e gripit,” tha Zee, e cila nuk ishte e përfshirë në studim. “Dëshmia është se këto dallime reflektojnë ndryshime hormonale, gjenetike dhe mjedisore, të cilat mund të ndryshojnë gjatë jetëgjatësisë, kështu që këto dallime mund të jenë më pak të theksuara midis të rriturve më të moshuar.”

Pavarësisht nga gjinia juaj, nëse jeni të privuar nga gjumi, nëse jeni të vonuar, punoni me turne të natës ose keni lëkundje në ciklin tuaj gjumë-zgjim, konsideroni të vononi vaksinimin, tha Irwin, i cili drejton Qendrën Cousins të UCLA për Psychoneuroimunology dhe Mindful Ndërgjegjësim. Qendra Kërkimore.

“Nëse do të punoja me pacientë për t’i bërë një vaksinë, do të pyesja nëse ata kanë probleme me gjumin dhe nëse u privuan nga gjumi një natë më parë,” tha Irwin. “Nëse janë, do t’u kërkoja të kthehen kur të pushojnë plotësisht.”