​A dinit se këto ushqime dhe pije shkaktojnë ankth?

1129
Konsumimi i ushqimeve të ndryshme ndikon në emocionet tuaja, por edhe të shkaktojnë ankth, t’ju lënë të shqetësuar dhe të pa koncentruar.
Edhe pse ushqimi nuk është faktori kryesor i këtyre emocioneve, ajo mund të ndikojë dukshëm në intensitetin e tyre.
Me fjalë tjera, ekzistojnë ushqime të cilat shtojnë shkallën e kimikaleve në trurin tonë për shkak të të cilave ndihemi mirë, por po ashtu ka edhe ushqime si pasojë e të cilave ngritët niveli i kimikaleve që shkaktojnë stres dhe ankth.
Lajmi i mirë është nëse e dini se për cilat prej këtyre ushqimeve bëhet fjalë dhe thjesht mund t’i largoni nga lista ose të zvogëloni konsumimin e tyre.
Kafja
Kafja ka ndikim stimulues në sistemin e nervave, pasi ndikon në lirimin e kortizolit, hormonit të stresit, i cili mund të përkeqësojë ankthin, por edhe të shkaktojë probleme me gjumin.
Lëngjet e gazuara me dietë
Lëngjet me dietë dhe energjetike mund t’ua dyfishojnë dozën e ankthit, jo vetëm për shkak se përmbajnë kofeinë, por edhe për shkak se mund të ulin nivelin e serotonin – hormonit në trurin tuaj për shkak të të cilit ju ndiheni mirë. Kur të keni mundësi zëvendësoni këto pije me variante më të shëndosha.
Shpageta
Karbo-hidratet e rafinuara si shpagetat, buka e bardhë, ëmbëlsirat dhe lëngjet e ëmbla mund të shkatërrojnë disponimin tuaj, pasi mund të shkaktojnë luhatje në nivelin e sheqerit në gjak.
Salca
Përdorimi i salcës mund të shkaktojë ngritje të nivelit të sheqerit në gjak. Nëse konsumohet në sasi të mëdha mund të krijojë edhe kilogramë të tepërt.
Alkooli
Nëse njerëzit mendojnë se përmes përdorimit të alkoolit mund të ndihen më mirë, në fakt ata gabohen pasi një gjë e tillë vetëm sa mund të shkaktojë përkeqësimin e ankthit. Po ashtu, alkooli mund të ndikojë edhe në nivelin e sheqerit në gjakun tuaj, dhe mund të sjellë edhe deri dehidrimi dhe ulja e aftësive kognitive.
Sigal