Vasili: Rama keqpërdori situatën e pandemisë, SPAKU të nisë hetimin për shpërdoruesit e detyrës

56

Nënkryetari i LSI-së, Petrit Vasili, në një konferencë për shtyp ndërsa foli për situatën e Covid-19 në Shqipëri, fajësoi kryeministrin Rama për stresin e pajustifikuar që po u shkakton shqiptarëve për shkak të keqmenaxhimit të situatës së pandemisë në vend.

‘Të nderuar qytetarë dhe qytetare,

Të gjithë ju me shumë të drejtë po përcillni me shqetësim dhe po përjetoni një stres të justifikuar lidhur me mënyrën se si po shkon pandemia nga Covid-19, apo coronavirus siç njihet më rëndomë. Praktikisht duhet të sqarojmë me njëri-tjetrin se situata në të cilën ndodhemi, është një situatë tërësisht kaotike dhe jashtë kontrollit. Është një situatë e tillë, pasi që në krye të herës, që pa u shfaqur ende pandemia edhe në momentin që ajo u shfaq, qeveria shqiptare dhe kryeministri zgjodhën që në vend që të ndërtonin strategji solide, të qartë me të cilën hynim në një pandemi që nuk e dëshironim, por ishte një fakt natyror e dilnim prej saj, të ishin momente shumë të qarta.

Në vend të kësaj zgjodhën që të mos ndërtonin një strategji, gjithçka ti lihej spontanitetit, improvizimeve dhe më e keqja ka qenë përdorimi politik i vazhdueshëm. Ideja e të shfaqurit sikur po përballojmë dhe kemi suksese të jashtëzakonshme e të mëdha, duke luajtur siç është një rast shumë interesant si Titaniku që mbytej dhe dikush i binte violinës. Pra Shqipëria e dinte që këta kriheshin, ndërkohë që ne duhet të merrnim masat të menjëhershme, të rrufeshme dhe me një strategji shumë të qartë pa fshehur të vërtetën. E vërteta e pandemisë nuk ishte një e vërtetë që do damkoste medoemos qeverinë, por do të tregonte qartë se cila është situata, ç ‘duhej bërë dhe si do të dilnim para një situate kaq të vështirë. Praktikisht ju e shikoni se çfarë po ndodh.

Rastet në momentin e daljes nga pandemia të deklaruara janë shumë herë më të larta se sa në pikun e saj. Në pikun e saj më 2 prill, kemi pasur 27 raste dhe kemi arritur të kemi 82 raste. Dyfishimi i kësaj shifre është një fenomen i zakonshëm. Këto janë shifra qe? jane? ne? syte? tuaj, por sigurisht edhe ne? syte? tane? edhe si politikan edhe si profesionist. Refuzuan te? be?nin testim te? gjere?. Refuzuan te? aktivizonin mjekun e familjes.

Refuzuan te venin ne? pe?rdorim e te? blinin ne? mase? mjetet mbrojte?se. Pe?r personelin mjeke?sor ne? radhe? te? pare?, por edhe pe?r qytetare?t ne? te?re?si ne? radhe? te? dyte?. Dhe pe?r shkak te? ke?saj, lajmet qe? vine? nga personeli mjeke?sor jane? nje?ri me? i dhimbshe?m se tjetri. QSUT-ja kthehet ne? nje? vate?r infektimi ku s’duhet te? ndodhte kurre? pasi e?shte? nje? instrument dhe nje? front pune i cili duhet te? ishte ne? gatishme?ri e ku mjeke?t dhe infermiere?t e saj te? ishin te? mbrojtur edhe pe?r veten e tyre, por edhe pe?r te? kryer detyrat e re?nde?sishme qe? ata kane? lidhur me pandemine?. Sot kemi raste edhe  ne? spitalin ushtarak, spitalin e traume?s. Pra, u lane? pa mbrojtje personeli mjeke?sor.

Duhet te? ishte investuar gjithc?ka pe?r ta be?re? ke?te? gje?. Dhe ne? te?re? ke?te? situate? kaq problematike, kryeministri dhe qeveria kane? zgjedhur edhe ke?te? hall te? madh, sic? ju kane? hedhur halle pafund edhe pe?r koncensionet, t’ia hedhin popullit. Po populli nuk ka asnje? faj. Populli e?shte? sjell ne? me?nyre?n me? te? pe?rgjegjshme te? mundshme. Ka be?re? gjithc?ka qe? autoriteti i ka the?ne?. E?shte? sjell si nje? ushtri qe? ka de?gjuar ata qe? i drejton.

Po ushtri te? keqe nuk ka. Ka komandant te? ke?qij. Dhe ky komandant i keq, ogurzi, vazhdon te? mbete?t kryeministri i vendit. Dikush do te? thote? se pe?r c?fare? arsye ja  ke?rkoj kryeministrit ke?to gje?ra. E?shte? nje? pyetje logjike te? dashur qytetare?. Po dua te? sqarohem me ju nje? here? e pe?rgjithmone? ne? eme?r te? LSI-se? por edhe si profesionist. Ky njeri qe? drejton qeverine?, nuk u la radhe? profesioniste?ve te? flisnin, por e mori vet mikrofonin. Mori edhe facebookun. Mori monopolin e informacionit. Be?ri infeksionistin. Be?ri politikanin. I be?ri te? gjitha. Nde?rkohe? qe? shkenca mjeke?sore i pe?rjashtoi.  Ne? 2 maj deklaronte, Shqipe?ria c?udi e madhe, strategji jo, plane jo. Shqipe?ria me? mire? se te?re? dynjaja.

Më 2 qershor, po ky njeri, po ky kryeministër doni a nuk doni ju që flisni nga distanca sociale, pra ato që i sugjeronin dhe propozonin të tjerët, ky është një sukses fare i madh i shtetit shqiptar dhe i shëndetësisë shqiptare.

Ku ishte suksesi? Më tej, të vijmë tek masat bazike. E gjithë bota kërkonte përdorimin e maskave, sot e kësaj dite ka përdorim botëror, çfarë merrte përsipër epidemiologu Edi Rama, e dëgjojmë me qetësi të nderuar qytetarë. “Maska nuk është e nevojshme nëse nuk jeni pozitiv”, thotë ky, “po përdoret kot”, thotë prap ky, “për shembull po përdoren nëpër supermarkete sepse ekziston frika nga afërsia e tjetrit, por është e kotë”, këto janë ato që thotë Edi Rama, jo unë.

Çfarë thoshte më 17 mars Edi Rama sërish. “ Ne s’kemi nevojë për testime” OBSH kërkonte testime, ky thoshte ne nuk kemi nevojë për testime, “duhet të sillemi sikur e kemi virusin si të mbrojmë veten e mos të bëhemi shkelës të rregullave nëse bëhen testime dhe ata kanë shenja të lehta mjafton marrja e disa masave, u thuhet të rrini në shtëpi dhe kur testi del pozitiv i thuhet të rrinë në shtëpi e s’të merr njeri në spital për shenja të lehta, të thuhet rri në shtëpi.”

Pra, një ikopemtencë  e mallkuar profesionale, e cila bie në kurrizin të njerëzve. Dhjetëra sugjerime i janë dërguar këtij njeriu, me të gjitha mënyrat e mundshme, me të gjitha mundësitë e komunikimit, nga këto foltore, nga mundësi të tjera komunikimi, pa u lodhur, dhjetëra propozime dhe sugjerime dhe konstruktive profesionale në emër të ndërgjegjes shoqërore, në emër të profesioneve, të gjitha të refuzuara.

Ndërsa sot dëgjojmë vetëm patetizëm. Dëgjojmë që populli sërish është fajtor. Dëgjojmë që ky populli po na merr në qafë ne, ndërkohë që ka vetëm një përgjegjës dhe një fajtor, ky është kryeministri i vendit dhe gjithë piramida poshtë tij që zgjodhi të përdorë politikisht pandeminë dhe të shpërdoronte shëndetin e njerëzve.

Kam një thirrje të fortë që nuk është rastësisht e fundit. Si Italia fqinje që përballoi një betejë të madhe me sukses dhe po del me shumë sukses nga kjo pandemi shumë e rëndë bëri që organet e drejtësisë të thërrasin kryeministrin Konte për ta pyetur, për ta hetuar, për ta sqaruar për çdo veprim të bërë gjatë pandemisë.

Megjithëse Italia hyri dhe doli nga një pandemi shumë e vështirë dhe problematike, ishte vendi më kritik për shfaqjen e sa, pra doli të kishte një përballim të suksesshëm të saj e megjithatë kryeministrit Conte është nën hetim. Prokuroria Shqiptare fle gjumë, rri e flladitet në gjumin e vapës, këto deklarime që unë bëj publike janë deklarime të këtij kryeministri që kanë prodhuar pasoja të rënda për shëndetin publik të njerëzve  në përgjithësi, ku kanë krijuar pasiguri, kanë krijuar stres e mbi të gjitha kanë rrënuar ekonominë shqiptare, e cila vazhdon të thellohet në katastrofën e saj, pasi nuk ka mundësi të dalë.

Europa ka izoluar Shqipërinë pikërisht për këtë arsye, vendet e rajonit kanë bllokuar Shqipërinë për këtë arsye, interesa ekonomike pafund, fate njerëzish, fate familjesh të varfra që nxjerrin ato të ardhura të pakta për të mbajtur shpirtin gjallë përpara një shteti që nuk i ndihmon, ndodhen në një moment kritik dhe ky fajtor është atje, shpërdorues i qetë, i pa prekur, i pa ndëshkuar.

SPAKU, Prokuroria në emër të ligjit, por edhe në emër të humanizmit të jetëve të humbura dhe të jetëve të rrezikuara për shkak të infeksionit, për shkak të kësaj pa përgjegjshmërie shtetërore të qëllimshme duhet marrë sot një pozicion të menjëhershëm, nesër do të jetë vonë edhe për të, dhe do të bjeri një përgjegjësi e dyfishtë, përgjegjësia se nuk zbatuan ligjin para shpërdoruesve të detyrës, por edhe përgjegjësia humane, pasi nuk bën asgjë si njerëz përpara shqiptarëve të infektuar apo edhe përpara atyre që për fat të keq kanë humbur edhe jetën.

Koha është sot që të shpëtojnë fytyrën e tyre e për të treguar që në Shqipëri ekziston sado pak drejtësi. Faleminderit juve.’