Rezuluta e PE/ Rilindja po rrezikon rrugën drejt BE me aministinë fiskale, skemën e pasaportave të arta dhe dosjen Mc Gonigal

88
Sigal

 

I bën thirrje qeverisë të anulojë urgjentisht çdo iniciativë ligjore në lidhje me amnistinë fiskale/penale dhe shtetësinë nga skemat e investimeve, që janë një kërcënim për BE-në dhe Shqipërinë dhe sigurisht që do të bllokojnë çdo progres në integrimin evropian.

 Komisioni i Jashtëm i Parlamentit Europian miratoi raportin për Shqipërinë, duke evidentuar ndërhyrjen e shtetit për të penguar garën e partive politike në zgjedhje. Ky pasazh i referohet ndalimit të PD-së reale për të hyrë në zgjedhjet lokale me të gjitha atributet politike e ligjore që i përkasin asaj. Raporti i PE. shpreh një sërë shqetësimesh për zvogëlimin e hapësirave të opozitës në Kuvend, ndërsa nismat si Amnistia Fiskale dhe Pasaportat e Arta i konsideron të rrezikshme për rrugëtimin e Shqipërisë drejt BE. Gjithashtu në raport thuhet se projekte si ai i Portit Durrës duhet të zbatojnë prokurimin Publik sipas standarteve europiane të MSA.

Kritikat e adresuara nga Brukseli në muajt e fundit tashmë janë konkretizuar me Rezolutë duke sjellë kështu një goditje të rëndë për qeverinë dhe kryeministrin Edi Rama.

Komisioni i Jashtëm i Parlamentit Europian ka kaluar për votim në seancë të raportit “Shqipëria 2022”, ku adresohen një sërë problematikash, përfshi edhe shqetësimet për zgjedhjet e 14 majit, ku vihet theksi te mosgarimi i barabartë e ndërhyrja e shtetit, duke iu referuar ndalimit të PD-së reale për të hyrë në zgjedhjet lokale me të gjitha atributet politike e ligjore që i përkasin asaj.

Thirrje autoriteteve shqiptare që të adresojnë prioritetin e jashtëzakonshëm të rekomandimeve të zgjedhjeve dhe financimit të partive, shumë përpara zgjedhjeve parlamentare të vitit 2025, lirinë e asociimit, përfshirë në partitë politike, si garantimin e lirisë për të dalë në zgjedhje pa ndërhyrje të panevojshme të shtetit ose ndërhyrje të tjera.

Por jo vetëm pabarazia në zgjedhje për mbajtjen peng të logos së Partisë Demokratike, por raporti vë në dukje edhe shkeljen e rregullores së Kuvendit për ngushtimin e hapësirës për rolin mbikqyrës të opozitës parlamentare përfshi edhe refuzimin për ngritjen e komisionit hetimor, duke sjell si shembull refuzimin e mazhorancës për Komisionin Hetimor për rolin e kryeministrit Edi Rama në skandalin Mcgonigal.

Keqardhje për konfrontimin politik dhe veprimet përçarëse, shkeljet e rregullores parlamentare, zvogëlimin e hapësirës për rolin e opozitës, duke përfshirë refuzimin e komisioneve hetimore parlamentare dhe nënvizon përgjegjësi të përbashkët politike dhe sociale për reformat.

Rezoluta e Parlamentit Europian është tepër kritike sa i përket nismave të qeverisë shqiptare, madje paralajmëron se disa nga këto nisma si Amnistia Fiskale apo Pasaportat e Arta, rrezikojnë seriozisht bllokimin e rrugëtimit të Shqipërisë drejt Bashkimit Europian.

Shpreh shqetësimin për aspektet e projektligjit për amnistinë fiskale dhe propozimin e shtetësisë sipas skemës së investimeve që janë të papajtueshme me normat e BE-së dhe politikën e saj të vizave. I bën thirrje qeverisë të anulojë urgjentisht çdo iniciativë ligjore në lidhje me amnistinë fiskale/penale dhe shtetësinë nga skemat e investimeve, që janë një kërcënim për BE-në dhe Shqipërinë dhe sigurisht që do të bllokojnë çdo progres në integrimin evropian.

Por një tjetër çështje ku Parlamenti Europian citon se “është i skandalizuar, është ajo në lidhje me kontratën e Portit Durrës me një kompani nga Emiratet e Bashkuara, kontratë kjo që sipas raportit, shkel Marrëveshjen e Stabilizim Asocimit me BE megjithë paralajmërimet e mëparshme të Parlamentit e Komisionit Europian.’

Parlamenti Europian është i tmerruar nga qeveria që miratoi kontratën në shkelje të MSA-së në Portin e Durrësit me një kompani të Emirateve të Bashkuara Arabe, pavarësisht paralajmërimeve të mëparshme nga Parlamenti Evropian dhe Komisioni Evropian’’

PE shpreh shqetësimin për regresin e lirisë së shprehjes dhe të medias, refuzimin e qeverisë për të dhënë informacion, si dhe përpjekjet për diskreditimin e gazetarëve.

Shpreh shqetësimin e tij serioz për regresin në lirinë e shprehjes dhe lirinë e medias, mungesën e progresit në arritjen e transparencës institucionale dhe thekson rolin e qeverisë dhe liderëve politikë në krijimin e një mjedisi favorizues për ndjekjen e këtyre lirive. Dënojmë përpjekjet për të diskredituar gazetarët dhe për të fshehur në mënyrë arbitrare informacionin publik nga autoritetet qeveritare, si dhe dështimin për të garantuar sigurinë e gazetarëve; u kërkon autoriteteve të ndërmarrin veprime të menjëhershme kundër ndërhyrjeve politike dhe ekonomike në media dhe frikësimit ndaj gazetarëve.

Gjithashtu në raport kërkohet hetim për shembjen e paligjshme te aseteve të lidhura me mediat e pavarura nga qeveria apo kritike me të, siç është rasti i Prestige Ressort dhe 24 News. Raporti shpreh edhe shqetësim se nuk ka progres në pastrimin e parave të Krimit, si dhe evidentohet korrupsioni në nivel më të lartë qeveritar ku mungojnë dënimet gjyqësore.

Presim përmirësime në parandalimin, hetimin proaktiv dhe ndjekjen penale të dënimeve përfundimtare jo selektive për rastet që përfshijnë korrupsionin dhe krimin e organizuar. Vërejmë se nuk ka dënime të zyrtarëve për akuza për korrupsion të nivelit të lartë.

Propozuesit e këtyre amendimeve, janë eurodeputetët Michael Gahler, David Lega,, Lukas Mandl, Antonia Lopez Isturiz, Miriam Lexman, Peter van Dalen, Vladimir Bilcik, Zeljana Zovko e Arba Kokalari.

E procedura e Parlamentit Europian është e tillë, që të gjitha raportet, që përpilohen nga komisionet përkatëse miratohen nga eurodeputetët, e kjo do të shënonte një goditje të rëndë për Shqipërinë në rrugëtimin e saj drejt Bashkimit Europian.