Raporti italian/ Mafia shqiptare e strukturuar, drogë, prostitucion dhe ilaçe. Fondet e BE për Covid, janë në pamjen e mafieve

83
Sigal

Raporti italian: Mafia shqiptare e strukturuar, drogë dhe prostitucion e ilaçe

 

Klane të huaja, më pak dhunë dhe më shumë infiltrim në sistemin politik dhe të biznesit. Alarmi i Dia: “Fondet e BE për urgjencën Covid janë në pamjen e mafieve”

 

Ndër grupet më të strukturuara të huaja është ajo shqiptare, e cila normalisht merret me prokurimin e drogës dhe krimeve kundër pronës

Kur vetëm para 2 ditësh mediat spanjolle i bën ‘jehonë’ mafias shqiptare se trafiku i drogës nga Ekuadori në Europë vazhdon të kontrollohet nga Dritan Rexhepi. Edhe në raportin e fundit gjashtë mujor Anti-Mafia italiane konstaton fuqizimin e grupeve kriminale shqiptare duke ngritur shqetësimin për strukturimin dhe rritjen e aktivitetit kriminal.

Transformimi i mafias, me më pak dhunë dhe më shumë depërtime në sistemin politik dhe të biznesit, marrëdhëniet me klanet e huaja, veçanërisht nigerianët dhe shqiptarët, fondet evropiane në qendër të vëmendjes, duke kaluar përmes trafikut të drogës, drejtuesi i të cilit është Ndrangheta, deri në përdorimin e teknologjisë dhe hapjen ndaj bitcoin. Këto janë vetëm disa nga çështjet që dalin nga raporti i dërguar nga Drejtoria e Hetimit Anti-Mafia në Parlament në lidhje me gjysmën e dytë të vitit 2020. Në periudhën e analizuar, Dia ngre alarmin kryesisht mbi implikimet negative që Covid-19 ka pasur në frontin e zgjerimit të fenomenit kriminal, i cili përfitoi nga urgjenca për të infiltruar në strukturën socio-ekonomike duke shfrytëzuar në avantazhin e saj ndryshimet për shkak të qëndrueshmërisë së pandemisë.

“Në këtë front – lexon raporti Dia – shtrirja e masave parandaluese të kryera edhe në periudhën gjashtëmujore në fjalë dëshmon për vëmendjen ndaj sektorit të Departamentit të Hetimeve Anti –Mafia, i cili i drejton aktivitetet e tij drejt objektivit të përgjithshëm te mbrojtja e strukturës ekonomike të vendit nga ndërhyrja e krimit të organizuar, veçanërisht gjatë situatës së vështirë të paparashikuar ende të karakterizuar nga pasiguria e përgjithshme dhe shqetësimi i përhapur shoqëror ”.

Në veçanti, sipas Dia, mafia mund të kthejë konkretisht vëmendjen e tyre operacionale drejt fondeve të komunitetit, që do të arrijnë së shpejti falë nismave të Qeverisë. Me rëndësi të veçantë është edhe tema e klaneve të huaja që përkojnë me klanet historike. Në mënyrë të detajuar, në Siçili Cosa Nostra “është e rrethuar nga fraksione të tjera të mafias dhe të organizuar fort, por të prirur për të shmangur konfliktet me familjet”.

Para së gjithash, Stidda, e cila preferon të ketë marrëdhënie jo-konfliktuale me Cosa Nostra, por më shumë e lidhur me bashkëpunimin dhe ndarjen e biznesit të paligjshëm. Në ishull, ndër të tjera, një krim i organizuar etnik është në rritje, i lidhur kryesisht me klanin nigerian, i cili vepron me pëlqimin e mafieve lokale. Në të gjithë Italinë, megjithatë, ka një rritje të vendbanimeve etnike të klaneve të huaja delikuente. Përveç nigerianëve të përmendur tashmë, për të cilët theksohet organizata hierarkike, struktura paramilitare, ritet e përkatësisë, kodet e përcaktuara të sjelljes, ndër grupet më të strukturuara të huaja është ajo shqiptare, e cila normalisht merret me prokurimin e drogës dhe krimeve kundër pronës, dhe të krimit kinez, të përqendruar në marrëdhëniet familjare dhe solidaritetin, me një strukturë të mbyllur dhe të vështirë për t’u aksesuar.

Në kapitullin kushtuar analizës së klaneve vendas, del se si ‘Ndrangheta konfirmon veten si një organizatë unitare e strukturuar mbi lidhjet farefisnore. Në Siçili, siç u përmend, Cosa Nostra mbizotëron, por bandat e tjera janë në rritje, ndërsa Camorra dallohet për një konotacion të fortë heterogjen dhe një fuqi mafioze të shprehur nga organizata autonome të mëdha dhe të konsoliduara, me fleksibilitet dhe aftësi për t’u rigjeneruar. Nga ana tjetër, një alarm i vërtetë i kuq dhe një emergjencë që bëhet një lloj kombëtar vjen nga Pulia, veçanërisht në lidhje me mafian Foggia: “Fenomeni mafioz Foggia ngjall alarmin më të madh shoqëror aq shumë sa është konsideruar nga institucionet, veçanërisht në kohët e fundit, një emergjencë kombëtare ”, thuhet përsëri në raportin e Dia.

Për më tepër, mafia është gjithnjë e më e qetë me teknologjitë e reja: “Shoqatat mafioze i kushtohen lojërave dhe basteve, përkatësisht në sektorin e lojërave të fatit dhe basteve -theksohet në raportin gjashtëmujor të Dia -. Një tregues tjetër i aftësisë së mafies për të shfrytëzuar mundësitë e ofruara nga globalizimi mund të gjendet në përdorimin e kriptomonedhave, të tilla si bitcoin dhe, kohët e fundit, Monero2, të cilat nuk lejojnë përcjellje të lehtë “.

Sa i përket numrave, janë 287,441,049.64 konfiskime të kryera në gjysmën e dytë të vitit 2020, 181.134.492.52 konfiskime, 138 filiale, 364 ndalime antimafia dhe 304.273 raporte për aktivitete të dyshimta. “Në dritën e këtyre konsideratave, raporti i këtij semestri është i orientuar në analizën dhe interpretimin e strategjive të mundshme të veprimit dhe tendencave evolucionare – përfundon Dia – veçanërisht në nivelin sipërmarrës në planin afatmesëm, të organizatave mafioze që nuk njohin sektorë, gjeografikë dhe kufijtë e marrëdhënieve, veçanërisht në lidhje me botën financiare, politike-administrative dhe profesionale “.

 “Kriminelët shqiptarë të pranishëm në pjesën më të madhe të territorit kombëtar shprehen përmes niveleve të ndryshme të operacioneve. Disa veprojnë brenda grupeve të vogla, përfshirë grupet multi-etnike, për kryerjen e krimeve kundër pronës. Në raste të tjera, u zbulua prania e organizatave kriminale të strukturuara dhe afatgjata që veprojnë në një mënyrë të ngjashme me atë të “mafieve tipike”. “Përkatësitë” bazohen përgjithësisht në lidhjet familjare ose në çdo rast me përfshirjen e bashkatdhetarëve të aftë për të ndarë kodet e njëjta të sjelljes. Krimi shqiptar është kryesisht aktiv në trafikimin e drogës dhe armëve, si dhe në trafikimin e qenieve njerëzore dhe në shfrytëzimin e prostitucionit, ndonjëherë në marrëveshje funksionale me organizatat e grupeve të ndryshme etnike (rumune dhe nigeriane). Shoqatat me një konotacion ndërkombëtar përdorin lidhjet me grupet delikuente të përbërë nga bashkatdhetarë që veprojnë kryesisht në Holandë, Belgjikë, Austri, Gjermani, Mbretërinë e Bashkuar, Spanjë, Francë, në Amerikën Qendrore dhe Jugore dhe në atdheun. Ky kapacitet për projeksion ndërkombëtar dhe disponueshmëria e barnave me çmime konkurruese ka çuar në shfaqjen e marrëdhënieve të qëndrueshme midis krimit shqiptar dhe organizatave mafioze italiane. Marrëdhëniet që lehtësohen nga mungesa e konfliktit për dominim mbi territorin. Në fakt, shqiptarët zakonisht merren me prokurimin e barnave, të cilat më pas u shiten shoqatave autoktone për administrimin e dyqanit, -thuhet konkretisht në raport .