Presidenti Meta citon “Venecian”: Anëtarët e Kushtetueses nuk nisin punë pa u betuar te presidenti

264
Presidenti Ilir Meta ka dalë në një konferencë për mediat, ku ka shpjeguar opinionin përfundimtar të Komisionit të Venecias, në lidhje me Këshillin e Emërimeve të Drejtësisë dhe të veprimeve të parlamentit.
Sigal

Sipas presidentit, Komisioni i Venecias në opinionin e tij i ka dhënë të drejtë presidentit.

‘Duke qenë se fundjava që lamë pas kishte disa zhvillime të rëndësishme lidhur me perspektivën e çeljes së negociatave për vendin tonë. Pata kënaqësinë ta nisja javën me zotin Zefin Mazi, emëruar nga qeveria shqiptare si kryenegociator’, tha Meta në nisje të konferencës për mediat.Më pas presidenti sqaroi pjesë nga opinioni i Komisionit të Venecias.

Pjesë nga deklarata e presidentit Ilir Meta:

Nuk do t’ju marr shumë kohë se e di që qytetarët shqiptarë janë lodhur këto muaj me ‘Venecian’, por unë do të sqaroj para jush sipas Venecias dhe jo sipas Presidentit Ilir Meta se cilat kanë qenë qëndrimet e Metës në raport me Kushtetutën, ligjin dhe Gjykatën Kushtetuese.

Në radhë të parë Venecia konfirmoi qartë se shkaku i përplasjes institucionet të Presidentit dhe Kuvendit ishin kryetari i Komisionti të Emërimeve në Drejtësi.

Komisioni tregon se koha dhe mënyra e dërgimit të listave ishte e padiskutuar me anëtarët e tjerë të KED sipas ligjit, thotë Venecia.

Image

Cështja e dytë qe dua te sqaroj është se Komisioni i Emërimeve në Drejtësi ka funksionuar në mënyrë jo transparente.

Ja çfare thotë Venecia në piken 90:

Image

 

Çështja e tretë; Venecia konfirmoi se veprimet e Presidentit jo vetëm ishin në përputhje me ligjin, por e konsideron të drejtë nga presidenti emërimin e gjykatëse së dytë, zonjës Marsida Xhaferri.

Image

Vazhdojmë me çështjen e katërt dhe të fundit, në lidhje me ligjin antikushtetues për ndryshimin e mënyrës së betimit të gjyqtareve, shprehet se:

Image

Kështu që unë e mbajta fjalën dhe nuk ju mora shumë kohë, por këto janë 4 pikat më thelbësore që theksojnë raportin e presidentit me Kushtetutën, institucionet, ligjin dhe Gjykaten Kushtetuese.