PE i soset durimi me Ramën: Përmbushni detyrimet nëse doni negociatat! Miratoni shpejt marrëveshjen e 5 qershorit

44

Tre eurodeputetë të spektrëve të majta dhe të djathta, në Parlamentin Europian, i kërkojnë qeverisë dhe Kuvendit të Shqipërisë që mos dëmtohet konsensusi i arritur me opozitën, por të miratohet marrëveshja e 5 qershorit pa ndryshime apo shtesa.

David McAllister, Isabel Santos dhe Manolis Kefalogiannis kërkojnë të miratohet me shpejtësi marrëveshja e 5 qershorit pasi çdo modifikim i saj pa konsensus rrezikon Konferencën e Parë Ndërqeveritare.

Po ashtu në deklaratë thuhet se nëse Shqipëria do fillimin e negociatave duhet të përmbushë detyrimet, dhe një prej tyre është pikërisht Reforma Zgjedhore. Pas Bundestagut, edhe PE qëndron krah marrëveshjes së 5 qershorit dhe kundra ndryshimeve kushtetuese që po e pasojnë.

DEKLARATA E PERBASHKET NGA TRE EURODEPUTETET

Aksionet janë të larta për Shqipërinë, paralajmërojnë eurodeputetët kryesorë

Zbatimi i plotë i marrëveshjes së 5 qershorit mbi reformën zgjedhore të nevojshme para fillimit të negociatave të pranimit

Qeveria dhe opozita duhet të ruajnë konsensusin ndër-partiak

Në një deklaratë të përbashkët, tre eurodeputetët dërgojnë një mesazh të fortë: Nëse Shqipëria dëshiron të fillojë negociatat e pranimit, ajo duhet të përmbushë angazhimet e saj.

Në një deklaratë të përbashkët, Kryetari i Komisionit për Punë të Jashtme David McAllister (EPP, DE), Raportuesi i përhershëm për Shqipërinë Isabel Santos (S&D, PT) dhe Kryetari i Delegacionit të Parlamentit për Shqipërinë Manolis Kefalogiannis (EPP, EL) kërkuan nga z. Parlamenti i Shqipërisë do të miratojë me shpejtësi Marrëveshjen e 5 qershorit për Reformën Zgjedhore.

“Ne presim që shumica parlamentare të miratojë ndryshimet e nevojshme pa dëmtuar konsensusin e arritur midis Qeverisë dhe Opozitës më 5 qershor. Demodifikim i Marrëveshjes pa arritur një konsensus me të gjitha partitë politike mund të rrezikojë thirrjen e konferencës së parë për negociatat e anëtarësimit, dhe për këtë arsye të ngadalësojë procesin e integrimit evropian.

Cdo vend është i lirë të vendosë dhe përmirësojë sistemin e tij zgjedhor sipas kontekstit kombëtar dhe konsensusit. Sidoqoftë, praktikat më të mira ndërkombëtare rekomandojnë që çdo ndryshim në sistemin zgjedhor duhet të bëhet në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe transparente duke filluar të paktën një vit para zgjedhjeve të ardhshme të planifikuara. Ne besojmë se Shqipëria do t’i respektojë këto rekomandime dhe do të punojë më tej drejt arritjes së rezultateve të qëndrueshme në fushat kryesore të reformës.

Parlamenti Evropian është i përkushtuar të mbështesë Shqipërinë në rrugën e saj të integrimit evropian dhe është i gatshëm të punojë me Parlamentin shqiptar në lehtësimin e dialogut dhe ndërtimin e konsensusit mbi reformat thelbësore në fushat e demokracisë, sundimit të ligjit dhe përgjegjshmërisë që janë të domosdoshme për BE-në e vendit të ardhmen. ”

Shqipëria paraqiti kërkesën e anëtarësimit në 2009 dhe iu dha statusi i kandidatit në vitin 2014. Këshilli vendosi të hap negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut më 25 mars 2020, pas propozimeve të Komisionit për një metodologji të rishikuar të zgjerimit.

Në qershor të vitit 2020, Komisioni paraqiti projekt kornizat e negociatave që, pasi të jenë finalizuar, do të përdoren për të negociuar pranimet në BE të dy vendeve të Ballkanit. Shtetet Anëtare të BE-së duhet të miratojnë këto dokumente dhe Kryesia e Këshillit do t’i paraqesë ato në fillimin e negociatave të pranimit. Publikimi i raporteve të zgjerimit të Komisionit Evropian për vitin 2020 është shtyrë deri në vjeshtë për shkak të pandemisë COVID-19.

Informacione të mëtejshme

Komisioni për Punë të Jashtme

Delegacioni i Parlamentit Evropian në Komitetin Parlamentar të Stabilizim-Asociimit BE-Shqipëri (SAPC)

Snježana KOBEŠĆAK SMODIŠ

Zyrtari për shtyp