Opozita e bashkuar fiton me 56% në zgjedhjet e 25 Prillit

549
Sigal

Sondazhi Kombëtar i Antonio Noto në RTV Ora i kryer me mbi 2 mijë persona për Tiranën , Durrsin dhe orjentimin e votuesve në rang kombëtar tregoi se opozita e bashkuar fiton zgjedhjet me mbi 56% të votuesve. Mbi 30% e qytetarve të pavendosur janë në Tiranë dhe Berat. Ja treguesit

Kur na  ndajnë 3 muaj nga zgjedhjet e përgjitshme të 25 prillit, shqiptarët e kanë një foto paraprake të trendit për zgjedhjet. Në sondazh janë pyetur 2000 persona sipas moshës dhe vendqëndrimit në Shqipëri, ndërsa marzhi i gabimit është 2-3%. Nga të dhënat për sondazhin kombëtar vihet re një rënie e PS-së, ndërsa Opozita e Bashkuar fiton mbi 56 %. Rritje e Opozitës së Bashkuar vërehet dhe në qarqet Tiranë e Durrës, por edhe në shumë qarqe të tjera. Me interes shihet elektorati i pavendosur që nuk janë pak. Mjafton të kujtojmë zgjedhjet e fundit të 2017, ku nga 100% e qytetarëve me të drejtë vote kanë votuar vetëm 33% e tyre dhe 67% nuk e kanë ushtruar të drejtën e votës.

Orientimi i votës

Partia Socialiste ka rënie të votave krahasuar me zgjedhjet e 2017, sipas sondazhit të publikuar nga Rtv Ora dhe Anonio Notto. Ndërkohë Opozita e Bashkuar ka një rritje.

Orientimi i votës

Orientimi i votës 19/01/2021

PS                                                                                                                          42.0%  –  46.0%
PD                                                                                                                         33.0%   –    37.0%
LSI                                                                                                                      9.0%   –  13.0%
PDIU                                                                                                                         1.0%   –    3.0%
Parti tjetër                                                                                                              6.0%   –    10.0%

Orientimi i votës për Tiranën

Opozita e Bashkuar del fituese në zgjedhjet e 25 Prillit sa i përket qarkut të Tiranës.

46-50% janë përgjigjur me PS; 36-40% janë përgjigjur me PD; 8-12% me LSI dhe me Parti Tjetër 6-10%. Ndërsa me PDIU janë përgjigjur me 2%. Krahasuar me zgjedhjet parlamentare të 23 qershorit 2017, PS ka rënie me 2.3%, ndërsa PD një rritje 2-4%. Opozita fiton Tiranën më 25 Prill.

Orientimi i votës në Tiranë

Zgjedhjet për kuvend 2017                                  Orientimi i votës 19/01/2021

PS                                                            48.2%                                                                 46.0%  –  50.0%
PD                                                             30.8%                                                               36.0%   –    40.0%
LSI                                                         13.5%                                                                      8.0%   –  12.0%
PDIU                                                      3.0%                                                                       0.0%   –    2.0%
Parti tjetër                                          4.5%                                                                        2.0%   –    4.0%


Orientimi i votës në Durrës

Nëse votohet sot, Opozita e Bashkuar parakalon PS, fituese për Durrësin. Në sondazhin e veçantë për qarkun e Durrësit, PS-ja  ka një rënie. Ndërkohë Opozita e Bashkuar rezulton të jetë fituese për këtë qark.

Orientimi i votës në Durrës

Zgjedhjet për kuvend 2017                                  Orientimi i votës 19/01/2021

PS                                                           49.7%                                                                 42.0%  –  46.0%
PD                                                           29.4%                                                               41.0%   –    45.0%
LSI                                                           14.9%                                                                 6.0%   –  10.0%
PDIU                                                        3.1%                                                                   0.0%   –    2.0%
Parti tjetër                                            2.9%                                                                    3.0%   –    5.0%

Të pavendosurit

Mbi 30% e shqiptarëve të pavendosur jetojnë në Tiranë. Berati ka numrin më të ulët. Kurse sa i përket partisë që kanë votuar të pavendosurit në zgjedhjet e 2017-ës, numrin më të lartë e ka PS me 15.9% dhe më të ultën LSI me 5.7%. Ndërsa 67% e të pyeturëve janë përgjigjur “Nuk votova”.

Sa të rëndësishme janë zgjedhjet e 25 Prillit

Nga qytetarët që janë përgjigjur me “Po” e që janë 85.4% e të sonduarëve, 84% janë të punësuar dhe 86.6% të papunë.

Pavarësisht nga gjithçka, a mendoni se zgjedhjet politike të vitit 2021 do të jenë të rëndësishme për të ardhmen e Shqipërisë apo jo ?

Po   85.4%
Jo      8.7%
Nuk e di    5.9%

Zgjedhës aktual të :

PS          PD               LSI                 Parti të tjera        i pavendosur             nuk votoj

Po                              93.7%       95.8%        93.2%                    98.5%                   79.6%                       43.4%
Jo                                5.3%            3.6%           3.1%                   1.5%                       7.7%                        38.8%
Nuk e di                      1.0%          0.6%           3.7%                    0.0%                       12.7%                      17.8%

Kush votoi PO dhe kush JO

Femrat dhe mosha mbi 54 vjeç janë më të interesuar për 25 prillin. Në ndryshim, femrat që i vlerësojnë të rëndësishme këto zgjedhje janë më të shumta në numër, 88.7% thonë po, 5.0% jo dhe 6.3% thonë nuk e di. Lidhur me moshën, më të painteresuar për zgjedhjet janë mosha 35-54 vjeç  me 81.1% dhe më të interesuarit janë ata mbi 54 vjeç me 89.0%. Edhe numrin më të lartë të të pavendosurve e ka grupmosha mbi 54 vjeç, 7.1% ndërsa numrin më të ulët e ka grupmosha 18-24 vjeç me 3.8%

Pavarësisht gjithçkaje a mendoni se zgjedhjet politike do të jenë të rëndësishme për të ardhmen e Shqipërisë apo jo?

85.4 % mendojnë për PO.