Opozita debate në komision: Minimumi jetik të jetë 200 euro për person

12
Sigal

 

Sirenat e dhimbjeve të skamjes, urisë dhe varfërisë po bien në çdo qoshe në të katër anët e vendit. Shqiptarët, çdo muaj, përballen me rritje çmimesh. Ushqimet sot në Shqipëri janë më të shtrenjta se në Itali, Greqi; janë përafërsisht sa në Gjermani dhe janë 7 përqind më të shtrenjta se në mesataren e vendeve të BE.

Ish-kryeministri Sali Berisha deklaroi të hënën se çmimet në Shqipëri janë 7% më të larta se mesatarja e vendeve të Bashkimit Euopian. Berisha tha se ushqimet janë më shtrenjtë se në Itali apo Greqi, ndërsa i krahasoi me çmimet në Gjermani. Ai i krahasoi këto efekte që japin rritjet e çmimeve të shqiptarëve si “sirena e dhimbjeve të skamjes”. Duke iu referuar statistikave zyrtare Berisha tha se rritja e çmimit të ushqimeve, sipas statistikave zyrtare, është 11.5 për qind, sipas statistikave reale është 13.5 për qind dhe kjo godet në mënyrën më të egër pensionistët, të papunët dhe familjet me ndihmë ekonomike. Këto çmime, e bëjnë Shqipërinë një vend të pajetueshëm, e bëjnë jetën në Shqipëri të papërballueshme, – tha më tej Berisha duke komentuar gjithashtu edhe vendimin e qeverisë për të sjellë ligjin për indeksimin e pensioneve në parlament. Sipas tij masa 8 për qind është absolutisht një hipokrizi në sensin që nuk indekson as inflacionin. “Sirenat e dhimbjeve të skamjes, urisë dhe varfërisë po bien në çdo qoshe në të katër anët e vendit. Shqiptarët, çdo muaj, përballen me rritje çmimesh, ushqimet sot në Shqipëri janë më të shtrenjta se në Itali, Greqi, janë përafërsisht sa në Gjermani dhe janë 7 përqind më të shtrenjta se në mesataren e vendeve të BE. Rritja e çmimit të ushqimeve, sipas statistikave zyrtare, është 11.5 përqind, sipas statistikave reale është 13.5 përqind dhe kjo godet në mënyrën më të egër pensionistët, të papunët dhe familjet me ndihmë ekonomike. Këto çmime, e bëjnë Shqipërinë një vend të pajetueshëm, e bëjnë jetën në Shqipëri të papërballueshme. Unë mund t’u them se 48 përqind e totalit të pensionistëve shqiptarë, janë me pagesa të pjesshme. Kështu, në vitin 2022, nga 481.420 përfitues të pensionit të pleqërisë, 231.722 prej tyre janë me pagesë të pjesshme. Vendimi i qeverisë për të sjellë ligjin në parlament për indeksimin e pensioneve në masën 8 përqind është absolutisht një hipokrizi në sensing, që nuk indekson as inflacionin. Kjo përqindje është 3 përqind më e ulët sesa vlera zyrtare e inflacionit dhe 5.5 përqind e ulët sesa vlera reale e inflacionit. Në të gjitha aspektet, ka vetëm një zgjidhje emergjente dhe kjo zgjidhje është vendosja e minimumit jetik për të gjithë shqiptarët. Vendosja e minimumit jetik, e llogaritur kjo nga Avokati i Popullit dhe i përllogaritur me ndihmën e ekspertëve më të mirë kombëtarë dhe ndërkombëtarë, pra, vendosja e tij sipas kësaj shifre është përgjigjia e vetme e domosdoshme ndaj situatës alarmante të krijuar me rritjen e çmimeve të produkteve bazë të jetës së qytetarëve. Në këtë kontekst, PD ka dorëzuar në parlament prej disa muajsh, ligjin për minimumin jetik. Ajo do bëjë të gjitha përpjekjet për votimin e kësaj ligji, i cili është plotësisht i përballueshëm. KLSH ka gjetur se në një vit, qeveria ka vjedhur dhe shpërdoruar 130 miliardë lekë. Nëse vetëm 40 përqind e këtij fondi do të mund të kursehej, minimumi jetik vendosej duke filluar nga muaji i ardhshëm. Qëndrimi ndaj këtij ligji dhe ndaj minimumit jetik është një gur prove për të gjithë deputetët e parlamentit, është një akt me të cilin ata dëshmojnë ndjeshmërinë ndaj zgjedhësve shqiptarë. Por është edhe një ndjesë publike që ata u kërkojnë shqiptarëve për dyfishimin, për rritjen stratosferike të rrogave të deputetëve, akt i cili nuk mund të paqtohet nëse nuk bëhen disa votime të rëndësishme në favor të qytetarëve,”- tha Berisha.