Meta në Ljubljanë: I japim fund regjimit autokratik në Shqipëri me 5 prioritetet e PL

22
Sigal

Presidenti i Partisë së Lirisë, Ilir Meta, duke folur në një aktitet të organizuar nga Instituti Ndërkombëtar për Studime të Lindjes së Mesme dhe Ballkanit (IFIMES) tha se shpesh shtetet anëtare të BE-së kanë qenë më kritike sesa institucionet e BE-së (Gjermania, Franca, Hollanda).

Duke u ndalur në procesin e integrimit të Shqipërisë në BE, Meta tha se pavarësisht se miqtë tanë në zyrat e Brukselit, shpesh janë magjepsur nga këto makinata propagandistike, për Shqipërinë, janë vënë shumë kushte për të përmirësuar cilësinë e demokracisë, ndarjen e pushtetit, të drejtat e pronës, etj..

 “Në vend, është krijuar një qeverisje autokrate e kleptokrate që jo vetëm ka detyruar më shumë se 1/3 e shqiptarëve të ikin nga vendi, por gjithashtu ka dëmtuar në mënyrë të konsiderueshme marrëdhëniet në rajon.

Autokratët, siç e dimë mirë, janë lloj i veçantë njerëzish që, për hir të kapjes në pushtet, për hir të shërbesës së ambicieve personale të pakënaqura dhe delirante, janë të gatshëm të sakrifikojnë dhe të bëjnë kompromise edhe me interesat kombëtare. Dhe shpesh bëjnë aleancë me autokratët e tyre të ngjashëm.

Dhe kjo mbështetje e pandashme për autokratët ka dobësuar forcat e opozitës, në dëm të demokracisë. Kjo mund të thuhet për Serbinë, kjo sigurisht mund të thuhet për Shqipërinë.

Dyshja autokrate e Shqipërisë dhe Serbisë, Rama dhe Vuçiç, të cilët duken se kanë magjepur shumë në Perëndim, shpesh kanalizojnë energjitë e bashkëpunimit rajonal në drejtim të gabuar: planet e tmerrshme për shkëmbimin e territorit, modelet e bashkëpunimit, si “Ballkani i Hapur”, që sfidojnë proceset e drejtuar nga BE-ja si “Procesi i Berlinit”, kanë shpërdoruar këto energji dhe kanë zgjatur procesin e integrimit në BE.

Cilësia e bashkëpunimit rajonal mes vendeve, si dhe siguria e tyre dhe integrimi i vazhdueshëm në BE, do të varet shumë nga cilësia e demokracisë dhe zhvillimit të qëndrueshëm në çdo vend.

Politikat aktuale në Shqipëri nuk na udhëheqin në drejtimin e duhur. Prandaj, Partia e Lirisë e Shqipërisë është shumë e qartë dhe e përkushtuar për ato që duhet të bëhet.

Në rajon, synojmë të angazhohemi plotësisht në Procesin e Berlinit, të ndajmë bashkëpunim dhe lidhshmëri me të gjitha vendet e rajonit.
Harta e lidhshmërive rajonale do të jetë një prioritet për ne, dhe jo projektet që kërkohen nga oligarkët që fitojnë miliona, pa dobi publike. Kjo do të lehtësojë më tej shkëmbimet, do të heqë pengesat artificiale. Por besoj se BE-ja mund të japë ndihmë financiare më të madhe për të bërë qëllimet të realizohen.

Shpresoj që shumica e re në Maqedoninë e Veriut do t’i konsolidojë më tej zbatimin e udhëzuesve të Procesit të Berlinit, do të konsolidojë funksionimin e elementëve themelorë të Shtetit të saj, maqedonasit dhe shqiptarët, dhe do të shënojnë sukses në rritjen ekonomike dhe përparimin shoqëror të vendit në tërësi.

Ne dëshirojmë të shohim marrëdhëniet me Serbinë të forcohen. Unë kam qenë një përkrahës i këtyre marrëdhënieve që nga koha e udhëheqësit të ndjerë Djindjic. Por ne dëshirojmë të shohim Serbinë të angazhohet plotësisht në procesin e integrimit në BE dhe të shohë interesat e saj për sigurinë të zgjidhen me partnerët e BE dhe NATO-s.

Ne e vlerësojmë atë që bën Sllovenia dhe Kroacia për të mbështetur 6 vendet e tjera në procesin e integrimit në BE, por jam i sigurt, ka shumë më tepër që këto dy vende mund të bëjnë.

Ne synojmë të forcojmë marrëdhëniet në rajon. Disa nga problemet, janë krijuar për shkak të politikave të këqija vendase të kontrollimit të gjykatës, siç është rasti me një kryetar të zgjedhur, në një bashki jugore të Shqipërisë, çështje që ka krijuar shumë tension në marrëdhëniet me Greqinë. Në një kohë që kemi shumë çështje të tjera për të zgjidhur si fqinjë të mirë.

Kryeministri me fjalimin nacionalist që paraqiti për shqiptarët në Athinë vetëm ka krijuar një kontekst jo të favorshëm për të zgjidhur çështje të tilla me Greqinë si kufiri detar, çështja e komunitetit çam dhe pronave të tyre në Greqi, dhe të tjera. Unë besoj se Kryeministri ka komprometuar madje edhe njohjen e Kosovës nga Greqia, një hap i rëndësishëm që duhet të ndjekur nga vende të tjera që nuk e njohin.

Ne po ashtu duam të mbështesim shumë më shumë integrimin e Kosovës në organizatat rajonale, NATO-n dhe OKB-në. Unë gjithmonë kam mbajtur qëndrimin se njohja e pavarësisë së Kosovës është përdorur si një monedhë shkëmbimi nga Serbia dhe, shumë më tepër, nga Rusia, në objektivat e saj imperialiste.

Dështimi për të integruar Kosovën në Asamblenë Parlamentare, është një gabim. Vetëm motivon Serbinë që të vazhdojë me flirtime dyfishe me Rusinë.
Dështimi për të integruar Kosovën në Këshillin e Evropës, është gabim. Kjo vetëm e motivon Serbinë që të vazhdojë me flirtin e saj të dyfishtë me Rusinë.

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë e ka konstatuar pavarësinë e Kosovës në përputhje me të drejtën ndërkombëtare.

Është koha që BE-ja të  detyrojë Serbinë të ndalojë flirtin me Rusinë, që përbën kërcënimin më të madh të sigurisë që nga fundi i Luftës së Ftohtë.

Perëndimi vazhdon të zbatojë politikën e tij të “përqafimit” të Serbisë për ta mbajtur atë pranë BE-së, ndërkohë që mbyll një sy kur sulmi terrorist në Banjska, i sponsorizuar nga shteti serb, kalon i pandëshkuar. Në një kohë që Serbia mbetet e vetmja shtet në Evropë që nuk vendos sanksione ndaj Rusisë; qëndron pas aksioneve terroriste kur pjesëtarë të policisë së shtetit rrëmbehen në territorin sovran të Kosovës; hesht kur qeveria e re e Serbisë mbushet me miq të Putinit dhe Rusisë; kritikon qeverinë e Kosovës kur kërkon të themelojë sistemin evropian të euros. Ne besojmë se Perëndimi duhet të jetë më i vendosur ndaj Serbisë.

Është koha për të vendosur linja të qarta dhe për të bërë zgjedhje midis Evropës dhe NATO-s, apo çfarëdo aleancash dhe vlerash që këto vende duan të përqafojnë.

Ne besojmë se Aleanca Transatlantike duhet të forcohet më tej, pavarësisht asaj që ndodh në zgjedhjet në SHBA. Evropa po përballet me kërcënime në kufijtë e saj dhe në afërsi të saj. Paqja dhe siguria nuk duhet të merren si të mirëqenë. Ajo ka nevojë për kontribute nga të gjithë, pavarësisht nga madhësia e vendit dhe aftësia.

Ne qëndrojmë dhe mbështesim Ukrainën. Ne besojmë se është një çështje dhe interes i të gjithë kontinentit dhe botës për të dhënë mesazhin se askush nuk mund të jetë i suksesshëm në pushtimin e një vendi sovran”, tha Meta.