Kryemadhi në Peqin: Ne duhet të krijojmë një infrastrukturë dhe një plan pune për shitjen e produkteve

138
Sigal

Kryetarja e LSI, Monika Kryemadhi bashkëbisedim me banorët e Peqinit 
Banori i Peqinit:
Kjo është hera e parë që një lider partie ulet me qytetarët në Peqin, është rast unik. Sikurse e thatë dhe ju Peqini është lënë krejtësisht larg vëmendjes së shtetit, sidomos këto tetë vitet e fundit, është një gropë shumë e madhe ekonomike.
Monika Kryemadhi:
Kam kuptuar që investimet në zonë janë nga vetë qytetarët, nuk janë investime të ardhura nga shteti.
Banori i Peqinit:
Ju e keni parë vetë rrugën, është gropa-gropa si në Kandahar. Të mendosh që një rrugë në mes të Shqipërisë është në këtë gjendje, është e tmerrshme. Në tetë vite këtu s’ka pasur asnjë investim, shteti këtu është inekzistent, varfëria, papunësia këtu është e tmerrshme. Një pjesë e madhe e bizneseve janë mbyllur, sepse nuk kanë fare konsum.
Monika Kryemadhi:
Fabrika e vajit të ullirit më thanë që kanë falimentuar sepse nuk kanë mundur as të shesin prodhimin, as tu përgjigjen dot fermerëve, ndërkohë që këtyre të fundit u ka ngelur produkti pa shitur.
Banori i Peqinit:
Fshati është një tjetër problem i Peqinit, sepse Peqini, pjesa e jugut të Shkumbinit është zonë bujqësore kryesisht, por nuk ka pasur asnjë subvencion, asnjë projekt zhvillimi, asnjë ndihmë, me ato vështirësi kanë mbijetuar. Problemi kryesor i Peqinit është se është i izoluar komplet. Edhe rrugët që u bënë nuk i dhanë asnjë frymëmarrje. Është lënë tërësisht në harresë. Në Peqin ka tre muaj që vdesin çdo ditë 1-2 persona që nuk figurojnë në listat e shtetit. Kështu që Peqini ka nevojë për dorë, duhet të ndryshojë sepse e meriton. Peqini po braktiset, të rinjtë po ikin jashtë. Pasi nuk ka asnjë shpresë. Kështu që 25 prilli nuk do të jetë thjesht një reagim nga qytetarët e Peqinit, por nga këto halle, nga këto realitete le të marrë jetë ditët e mira për Shqipërinë, sepse e gjithë Shqipëria është në ditë të zeza. Ne nuk kemi zgjedhje të reja, kemi referendum popullor, pasi shqiptarët duhet të marrin në dorë vendin e tyre.
Banori i Peqinit:
Së pari ju falënderojmë për ardhjen këtu në Peqin, pasi është hera e parë sikurse e thamë dhe më parë. Problemet në zonën tonë janë shumë të thella. Këtu ka mbaruar cdo gjë. Prodhimi ka qenë i bollshëm për prodhimin e vajit të ullirit, për ullirin por mungon tregu. Varfëria është e tejskajshme.
Monika Kryemadhi:
Shteti prandaj funksionon për të krijuar tregun që ti të garantosh shitjen e prodhimit.
Banori i Peqinit:
Po por shteti është inekzistent dhe asnjë ndihmë nuk i ka dhënë bujqësisë. Nafta është shumë e shtrenjtë dhe nuk është bërë asnjë lloj subvencionimi. Këto që dalin nëpër televizione janë vetëm përralla që i tregojnë këtij populli. Prandaj, duhet të ndryshojnë të gjitha. Rrugët i patë vetë, nuk është bërë asnjë lloj investimi. Investimet që janë bërë kanë qenë që kur ka qenë PD dhe LSI në pushtet kur u bë diçka dhe që nga ajo kohë këtu, në këto tetë vitet e fundit, nuk është vënë dorë fare, për asgjë.
Monika Kryemadhi:
Ne duhet të angazhohemi dhe çfarë marrim përsipër ndaj njerëzve, sepse nuk është thjesht ideja për të hyrë dhe për të bërë propagandë, por ne duhet ti japim zgjidhje problematikave të këtyre banorëve. Ne duhet të krijojmë një infrastrukturë dhe një plan pune për shitjen e produkteve, por edhe garantimin e tregut dhe ndihmën ekonomike që duhet tu japim të gjitha zonave përreth Peqinit, si Pajova apo Karina etj. Para disa kohësh mbaj mend që një nga problemet që ka pasur e gjithë zona e Pajovës apo Karinës ishte çështja e miut të arrave dhe nuk merrej përsipër të dezinfektohej toka, duke çuar në prishjen e produkteve. Dhe gjithashtu një tjetër problem është mungesa e një shkolle të mesme bujqësore që të krijojë mundësi fermerëve për të trajnuar dhe mësuar për të qenë të aftë dhe për ti shërbyer tokës së tyre.