Kritikët e Bashës shpallin platformën, ja kërkesat

577
Propozohet organizimi i zgjedhjeve në parti pas 9 muajsh dhe largim i kryetarit, nëse humbet zgjedhjet
Kritikët e Lulzim Bashës brenda Partisë Demokratike kanë shpallur një platformë politike që synon ringritjen e partisë më të madhe opozitare. 

PLATFORMA POLITIKE E LËVIZJES PËR RINGRITJEN E PD
Të ndërgjegjshëm për peshën e veçantë të opozitës në zhvillimin e vendit dhe të shqetësuar për gjendjen, që po kalon Partia Demokratike, si forca kryesore e saj, ne një grup i madh përfaqësuesish politikë të saj, vendosëm të paraqesim këtë platformë, e cila synon t’i japë zgjidhje krizës dhe e kthen atë me shpejtësi në rolin që i takon. Lista e mbështetësve të këtij dokumenti mbetet e hapur dhe ne ftojmë çdo anëtar, simpatizant e votues të Partisë Demokratike dhe të opozitës në përgjithësi, që ta mbështesë atë.

PSE PARTIA DEMOKRATIKE ËSHTË NË UDHËKRYQ?
Partia Demokratike gjendet sot në një situatë kritike për shkak të drejtimit të gabuar, i cili ka sjellë si pasojë deformimin e madh të programit e përfaqësimit politik, përjashtimin e forumeve dhe anëtarësisë nga vendimmarrja dhe dëmtimin e rëndë e progresiv të fuqisë elektorale të saj.

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, është përgjegjësi kryesor për gjendjen, për rezultatin e saj katastrofik në zgjedhjet e 25 qershor dhe për goditjen e qëllimshme të elementëve më bazikë të bashkëjetesës dhe të ekuilibrave të domosdoshëm të forcës sonë politike. Ai është, gjithashtu, autori kryesor i farsës së zgjedhjeve të 22 korrikut, të cilat e rënduan edhe më shumë krizën e besimit tek anëtarësia e Partisë Demokratike dhe e kompromentuan akoma më shumë reputacionin e saj përballë publikut. Tashmë janë fakte të pranuara edhe prej atij vetë, që Lulzim Basha veproi në thyerje të plotë të statutit dhe të traditës sonë, kur nënshkroi e i fshehu anëtarësisë e publikut marrëveshjen e 18 majit me kryeministrin Edi Rama, kur paraqiti pa e konsultuar me askënd listën e deputetëve të Partisë Demokratike, dhe kur pas humbjes së paprecedent mori vendimin për të shkuar në zgjedhjen e kryetarit, pa lënë kohë dhe mundësi për analizë dhe reflektim. Efektet e këtyre vendimeve sollën që në apelin e opozitës të mungojnë 230 mijë zgjedhës, të cilët refuzuan të votojnë siglën e PD në zgjedhjet e fundit, 14 deputetë më pak në parlament dhe një kryetar partie, që doli nga një proces i shëmtuar, ku u mbushën haptazi kutitë dhe ku vota nuk pati asnjë vlerë.

Për pasojë të drejtimit të gabuar në këto 4 vjet, që kulmoi sidomos pas nënshkrimit të marrëveshjes së 18 majit, Partia Demokratike gjendet sot në një krizë të shumëfishtë numrash, përfaqësimi dhe besimi, por mbi të gjitha pa një projekt serioz rimëkëmbjeje, që të tregojë dritë në fund të tunelit.

ÇFARË SYNON LËVIZJA PËR RINGRITJEN E PD?
Lëvizja për Ringritjen e Partisë Demokratike lindi si nevojë e demokratëve për të korrigjuar deformimet e mëdha, si e vetmja menyrë që mund t’i mbante ata të bashkuar dhe rikthimin e forcës sonë politike sa më shpejt në një alternativë të denjë dhe të aftë për të mundur kundërshtarin, që në përplasjen e parë me të. Synimi i saj është që, përmes zgjedhjeve të përgjithshme, me rregulla të qarta dhe gjithëpranuara, të bashkojë dhe të ringrejë Partinë Demokratike për ta rikthyer atë në forcën kryesore qeverisëse e vendit. Duhet të jetë anëtarësia ajo që të vendosë, nëse kjo alternativë ka mbështetje ose jo dhe e vetmja mënyrë që ky projekt të testohet është vota e demokratëve, në një proces të drejtë, të lirë dhe të pandikuar.

Ne mendojmë se vetëm një parti e bashkuar, e demokratizuar, ku njihet përgjegjësia, ku pranohet ajo dhe reflektohet për korrigjimin e çdo deformimi të qëllimshëm ose jo, mund t’ia dalë që të kapërcejë çdo përplasje apo mospërputhje të brendshme dhe të bëhet e aftë për të fituar zgjedhjet dhe për të qeverisur vendin. Ne jemi të bindur se një largim i menjëhershëm nga drejtimi i personalizuar dhe arbitrar dhe kalimi në vendimmarrje kolegjiale, ku respektohet çdo anëtar dhe çdo forum, do ta ringrejë shumë shpejt Partinë Demokratike. Rrugën tjetër e provuam dhe na çoi në greminë elektorale. Duke qenë të vetëdijshëm për ndjeshmërinë e lartë të anëtarësisë së PD, pas ngjarjeve të fundit, kjo lëvizje nuk ka për qëllim të përjashtojë askënd nga kontributi për bashkimin e ringritjen e forcës sonë politike. Deviza “askënd për të humbur, gjithkënd për të fituar” është në funksion të këtij objektivi. Duke pasur si qëllim kryesor bashkimin dhe ringritjen ne mendojmë se vetëm një proces korrekt zgjedhor brenda nesh mund t’i japë legjitimitetin e nevojshëm të gjitha institucioneve të Partisë Demokratike dhe ta kthejë atë në një forcë moderne dhe konkurruese.

Nisur nga rrethanat e mësipërme, ne propozojmë:
1 – Caktimin e një afati jo më vonë se 9 muaj për mbajtjen e zgjedhjeve të reja në parti, ku të përfshihen të gjitha institucionet e saj.

2 – Procesi i analizës në parti të drejtohet nga një grup (komision) pune me përfaqësim të balancuar dhe të ketë në qendër të tij sqarimin dhe trasparencën për çështjet e mëdha të Partisë Demokratike, që nisin me marrëveshjen e 18 majit, heqjen nga fushata te simboleve te partisë, hartimin e listave për deputetë, strategjinë e fushatës, shkeljet flagrante të statutit si dhe vendimet personale të kryetarit apo të të tjerëve, që ndikuan në humbjen e rëndë të 25 qershorit. Mandati i këtij grupi (komisioni) shkon deri përfundimin e zgjedhjeve. Kompetencë kryesore e këtij forumi të jetë miratimi i një pakete rregullash, që japin garanci të plota për një proces korrekt zgjedhor brenda PD. Krijimin e një komisioni për ndryshimet statutore të balancuar përpilon dhe harton ndryshimet e nevojshme, ku të garantohen parimet e sipërpërmendura.

3 – Ngritjen e një komisioni zgjedhor me përfaqësim të barabartë, që të kryesohet nga një përfaqësues i Lëvizjes për Ringritjen e PD, si garanci minimale për zgjedhje të drejta dhe të barabarta. Ruajtjen e këtij përfaqësimi dhe këtij formati në të gjitha komisionet e votimit në nivel dege dhe qarku.

KONCEPTI YNË PËR NJË PARTI MODERNE DHE DEMOKRATIKE
– Partia Demokratike është forcë politike e qendrës së djathtë, e cila i qëndron principeve bazë të familjes evropiane, ku bën pjesë, në përshtatje të arsyeshme me kushtet specifike të Shqipërisë.

– Partia Demokratike përfaqëson dhe mbron interesin publik të qytetarëve shqiptarë në të gjithë aktivitetin e vet. Ajo lufton dhe mbron kauzat dhe interesat e çdo shqiptari, që pranon vlerat dhe parimet e saj. Partia Demokratike angazhohet për një vëmendje më të madhe ndaj ish-të përndjekurve politikë, pronarëve legjitimë dhe shtresave të tjera mbështetëse tradicionale të saj në këto 27 vite.

– Partia Demokratike angazhohet në një betejë të vendosur dhe parimore për të korrigjuar defektet e rënda të sistemit politik, që kanë ardhur duke u rënduar në vitet e fundit. Ajo njeh dhe pranon përgjegjësitë e saj në këto deformime dhe është e gatshme që ndryshimin e madh ta fillojë nga vetja.

– PD synon të shndërrohet në një model shembulli, besimi dhe suksesi, jo vetëm për të djathtën, por për të gjithë politikën shqiptare. Ne jemi të bindur se bunkerizimi i partive dhe përqendrimi i vendimmarrjes në një ose pak duar i ka sjellë dëme të mëdha ambietit politik dhe shoqëror në Shqipëri.

– Partia Demokratike është shtëpia politike e anëtarësisë, e cila është i vetmi pronar real i saj. Aksionet e secilit anëtar, që nga niveli më i ulët, e deri tek kryetari i partisë, i përcakton vetëm vota. Askush nuk ka të drejtë që për çfarë do lloj arsyeje të tjetërsojë investimin e një anëtari të Partisë Demokratike, dhe kjo vlen për të gjitha nivelet, që nga seksioni, e deri tek kryesia apo grupi i saj parlamentar.

– Flamuri, simbolet, shenjat dalluese dhe historia e Partisë Demokratike janë burim krenarie dhe trashëgimie i anëtarësisë së saj. Ato mund të ndryshohen vetëm nga Kuvendi i partisë ose me referendum.

– Partia Demokratike është një instrument i demokratëve për të ndryshuar dhe qeverisur Shqipërinë, dhe jo si një qëllim në vetvete i një njeriu apo një grupi personash për të gëzuar privilegje, qoftë edhe duke mbetur përjetësisht në opozitë.

– Kolegjialiteti dhe jo drejtimi i personalizuar është parimi, që udhëheq të gjithë aktvitetin e Partisë Demokratike në të gjithë piramidën organizative të saj.

– Partia Demokratike udhëhiqet nga respektimi strikt i librit të rregullave, i vetmi garant i bashkëjetesës demokratike të anëtarësisë. Shenjtërimi i statutit të saj do të thotë përgjegjësi automatike e kujtdo që e shkel atë, që nga kryetari, e deri tek anëtari më i thjeshtë i PD.

– Përfaqësimi politik në Partinë Demokratike bazohet në vullnetin e anëtarësisë dhe certifikohet nga forumet e saj me votë. Kontributet, rezultatet elektorale dhe performanca janë kriteret bazë që përcaktojnë karrierën politike në PD.

– Meritokracia është arsyeja kryesore, që përcakton hierarkinë në PD. Përfaqësuesit e lartë politikë të saj i nënshtrohen një procesi verifikimi të pastërtisë së figurës, i cili përfshin kohën e diktaturës dhe të gjithë vitet e postpluralizmit në Shqipëri. – Organizatat partnere janë gjenerator i rëndësishëm për sukseset elektorale të PD. Përfaqësimi politik i tyre garantohet nga statuti dhe tradita.

– Mbajtja e përgjegjësisë nuk është akt individual, por normë statutore në PD. Përgjegjësia shkon në përputhje me nivelin e përfaqësimit. Kryetari i partisë, si vendimmarrësi kryesor, është edhe përgjegjësimarrësi më i madh.

– Humbja e zgjedhjeve politike shoqërohet me dorëheqje të menjëhershme dhe të parevokueshme të kryetarit të Partisë Demokratike. Gara për kryetarin e ri dhe e forumeve të tjera garantohet nga një paketë rregullash, që miratohen nga Kuvendi i Partisë.

– Raportet me aleatët dhe me kundërshtarin, koalicionet në opozitë apo në mazhorancë, përcaktohen nga rregulla të qarta staturore, që autorizojnë forumet më të larta të PD për të marrë vendimet.

– PD ka detyrimin të vihet në krye të përpjekjeve për riformatimn e së djathtës në Shqipëri, si forca kryesore e këtij spektri, duke u bazuar në interesa më të gjëra se të sajat.

– Partisë Demokratike i takon misioni i bashkimit të cdo faktori antiqeveritar në vend, për të maksimalizuar aksionin e e opozitës duke e trajtuar atë si një lëvizje kombëtare.

Mbështesin platformën:
Besnik Mustafaj, Gent Malko, Endira Bushati, Valbona Mezini, Ridvan Bode, Igli Cara, Ardian Kollozi, Keltis Kruja, Majlinda Bregu, Sherefedin Shehu, Agron Musaraj, Rrajmond Hoxha, Eleina Qirici, Bislim Ahmetaj, Ibsen Elezi, Grigels Muçollari, Leonardi Olli, Andi Përmeti, Ermira Qosja, Gent Minarolli, Armand Teliti, Gjergji Papa, Zihni Tollozhina, Astrit Patozi, Zana Guxholli, Ilir Kaduku, Julian Deda, Kozma Dashi, Fabian Topollaj, Ndue Paluca, Atird Hoxha, Kristi Bello, Gëzim Pani, Elmi Allmuça, Parid Teferiçi, Demir Gjana, Fatjon Bathorja, Genta Boksi, Gjovalin Bzheta, Estela Kondura, Iriat Hyka, Arbjola Halimi, Ibrahim Bajrami, Bedri Hoxha, Guri Tatari, Lekë Gjoni, Vasillaq Ngresi, Ramazan Roboçi, Ramadan Hoxha, Ardian Shkelqimi, Artur Shehu, Ervin Gjini, Bedri Luku, Juela Meçani, Alesia Reçi, Pashk Gjoni, Albert Jorgji, Zekri Piciri, Mirgen Lata, Ermir Gjeta, Aranit Leka, Paulin Papleka, Hysni Kërçiku…
Sigal