Komisioneri për Zgjerimin e BE, Johannes Hahn/ Maqedonia e Veriut meriton çeljen e negociatave, nuk e përmend Shqipërinë

381
Sigal

Komisioneri për Zgjerimin e BE, Johannes Hahn, ka deklaruar sërish se Maqedonia e Veriut meriton çeljen e negociatave para pushimeve të verës. Ai ka thënë se drita jeshile do të ishte në vetë interesin e Bashkimit Evropian. “Nëse nuk arrijmë të shpërblejmë marrëveshjen historike të Prespës dhe përpjekjen e madhe për reforma, do të dëmtojmë fuqinë atraktive qe BE ka mbi Ballkanit Perëndimor“, tha komisioneri në konferencën e bisedimeve ekonomike të Vienës – perspektiva e re për Maqedoninë e Veriut. “Për këto arsye, ne duhet të përmbushim angazhimet tona, ashtu siç po i përmbush Maqedonia e Veriut për reformat që kemi kërkuar. Është në interesin tonë të përbashkët”, theksoi Hahn.

Komisioneri Hahn tha se qeveria dhe opozita e Maqedonisë së Veriut njësoj sillen në një mënyrë shumë të përgjegjshme dhe ata kishin arritur të zgjidhnin marrëdhëniet dypalëshe me Bullgarinë dhe me Greqinë. Ai gjithashtu vuri në dukje se vendi është gati të bëhet një anëtar i NATO-s dhe në prag të hapjes së negociatave të pranimit me Bashkimin Evropian.

“Qeveria ka ndërmarrë hapa të mëdhenj për të përparuar në rrugën e saj euroatlantike. Greqia ishte vendi i parë që nënshkroi protokollin e pranimit në NATO, gjë që çoi në hyrjen në fuqi të marrëveshjes së Prespës. Procesi i anëtarësimit në NATO është në vazhdim dhe e ankoron vendin si një partner i besueshëm në sigurimin e sigurisë, stabilitetit dhe prosperitetit të rajonit dhe më gjerë”,theksoi Hahn.

“Nëse nuk arrijmë të shpërblejmë marrëveshjen historike të Prespës dhe përpjekjet e mëdha të reformave në Maqedoninë e Veriut do të dëmtojmë fuqinë e tërheqjes që BE ka mbi fqinjët e saj dhe Ballkanin Perëndimor në veçanti. Nxitja e anëtarësimit në BE do të humbasë levën e saj dhe kjo do të jetë një goditje e madhe për dialogun Beograd – Prishtinë dhe në përpjekjet e BE për të eksportuar stabilitetin në rajon. Në vend të kësaj, ne do të krijojmë një vakum të madh që lojtarët e tjerë janë shumë të prirur për të eksploruar”, deklaroi komisioneri Hahn.