Ilir Meta: Ky forum homazh për kulturën por edhe kujtesë për konfliktet padrejtësitë dhe pabarazitë

15

“Paqja nuk është diçka që e dëshironi; Është diçka që e krijoni, diçka që e bëni, diçka çfarë jeni, dhe diçka që e dhuroni”- Xhon Lenon

Sigal

Të nderuar të ftuar
Është nderi dhe privilegji im të marr pjesë në Forumin e Tretë Botëror për Kulturën e Paqes së Drejtë.
I shpreh mirënjohjen time Presidentit të Republikës Arabe të Egjiptit, Shkëlqesisë së Tij, z. Abdel Fattah El-Sisi për mikpritjen e kësaj ngjarjeje dhe veçanërisht për Fondacionin Kulturor Abdulaziz Saud Albabtain, i cili pas vdekjes së papritur dhe të papritur të z. Abdulaziz Saud Albabtain, Kryetari i Fondacionit Kulturor Albabtain, vendosi të vazhdojë me organizimin e Forumit të Tretë Botëror për Paqe të Drejtë.

Ky Forum nuk është vetëm një homazh për trashëgiminë kulturore dhe aspiratat për promovimin e Kulturës së Paqes së Drejtë të të ndjerit Abdulaziz Saud Albabtain, shpirti i tij u preftë në paqe të përjetshme, por edhe vazhdimësi e punës së tij bamirëse, ideve, parimeve dhe vlerave humanitare. .

“Ndërtimi i urave të mirëkuptimit midis komuniteteve të ndryshme është thelbësor për nxitjen e një kulture paqeje dhe harmonie.” – tha z. Abdulaziz Saud Albabtain.

Dhe Forumi Botëror për Paqe të Drejtë, organizuar nga “Fondacioni Kulturor Abdulaziz Saud Albabtain”, e bëjnë pikërisht këtë, duke bashkuar personalitete dhe studiues të dalluar nga prejardhje dhe vende të ndryshme të botës.

Kultura e paqes së drejtë është një grup vlerash, qëndrimesh, mënyrash sjelljeje dhe mënyrash jetese që refuzojnë dhunën dhe synojnë të parandalojnë konfliktet.

Paqja e drejtë pranon se paqja nuk mund të arrihet përmes shtrëngimit ose dominimit, por kërkon pajtim të vërtetë, dialog, negocim dhe bashkëpunim ndërmjet palëve, individëve, grupeve dhe kombeve në konflikt.
Ne nuk mund të arrijmë paqen pa respektimin e të drejtave të njeriut dhe dinjitetit njerëzor, pa promovuar drejtësinë sociale dhe barazinë ekonomike, pa siguruar që të gjithë individët të kenë akses të barabartë në të drejtat e tyre themelore: të drejtat për jetën, lirinë dhe sigurinë.

Fatkeqësisht, ne po jetojmë sot në një botë plot konflikte, luftëra, padrejtësi dhe pabarazi.

Situatat dramatike që po shohim në Ukrainë dhe Gaza janë shembuj se sa e brishtë mund të jetë paqja. Kjo është një kohë dramatike jo vetëm për Ukrainën dhe Gazën, por për të gjithë botën.

Një pjesë e arritjes në një paqe të drejtë përfshin njohjen e një ekzistence të përbashkët dhe historisë së përbashkët edhe nëse kjo qasje nxjerr në pah dallime serioze.
Nga kjo qasje, një zgjidhje me dy shtete për izraelitët dhe palestinezët është ajo që mund të trajtojë të kaluarën dhe të ardhmen e këtyre kombeve. Vlerësoj në veçanti përpjekjet e Egjiptit për t’i dhënë fund këtij brutaliteti dhe për t’i shtyrë të dyja palët për dialog dhe zgjidhje, sepse jo vetëm e ardhmja e këtij rajoni është në rrezik, por vazhdimi i tij kërcënon paqen dhe sigurinë më gjerë.

Ajo tregon edhe një herë se lufta mund të shpërthejë në çdo kohë, kudo në botë.

Fatkeqësisht, shifrat e vërtetojnë këtë. Vetëm në vitin 2022, pati 55 konflikte të dhunshme në të gjithë botën dhe numri i vdekjeve në konflikte aktive u dyfishua atë vit.

Ndërsa për vitin 2023, sipas studiuesve të Uppsala Conflict Data Program, ky trend i errët do të vazhdojë.

Ndërkohë, sipas Bankës Botërore, vlerësohet se 80% e nevojës humanitare vjen nga konfliktet e dhunshme, ku fatkeqësisht gratë dhe fëmijët janë më të prekurit.
Për më tepër, konflikti është “një shkak kryesor i ndryshimit të rritjes ekonomike në shumë vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme”.

Nëse tendencat aktuale në rritje të konflikteve të dhunshme vazhdojnë, OECD vlerëson se deri në vitin 2030 më shumë se gjysma e të gjithë njerëzve të varfër të botës do të jetojnë në vende të prekura nga një nivel i lartë dhune dhe si pasojë do të jenë edhe më të varfë…

Ky forum homazh për kulturën por edhe kujtesë për konfliktet padrejtësitë dhe pabarazitë

Ilir Meta Kryetar i Partise se Lirise