Franca në kolaps total nga Covid-19, imazhi i Macron si “Supermen” po shkon drejt zbehjes

111
Sigal

Franca është në një “garë me kohën” kundër Covid-19, deklaroi Emmanuel Macron në një transmetim televiziv këtë javë. Në një përpjekje për të frenuar numrat në rritje të infektuarve me Covid të Francës, Macron ka vendosur një bllokim kombëtar, duke shtrirë në të gjithë vendin masat që ishin tashmë në fuqi në 19 departamente. Megjithëse Macron këmbënguli se Franca nuk e kishte humbur kontrollin, ai pranoi se “as nuk mund ta mohojmë”.

Presidenti mund të mos e mohojë më, por situata në disa pjesë të Francës duket se është shumë jashtë kontrollit. Rastet e përditshme të Covidit kanë arritur në 59,000 krahasuar me 4,000 në Mbretërinë e Bashkuar dhe spitalet po ‘lodhen’ nga presioni; disa mjekë shqetësohen se së shpejti mund të kenë nevojë të fillojnë me përparësinë e atyre që do të kenë shansin më të madh për trajtim të suksesshëm.

Çështja e kapacitetit të shtretërve të kujdesit intensiv ka qenë një gjë e lehtë për Macron gjatë vitit të kaluar. Në Mars 2020, ministri i shëndetësisë premtoi të rrisë numrin e shtretërve në 14,000. Një vit më vonë, mjekët dhe infermierët po akuzojnë qeverinë se ka thyer premtimin e saj. Shumica e këtyre shtretërve nuk u materializuan kurrë dhe spitalet e Francës duket se nuk janë në gjendje të përballen me sfidat e pandemisë.

Pranimi i shkallës së krizës Covid të Francës nga Macron sinjalizon një ndryshim të jashtëzakonshëm qëndrimi. Kur u intervistua në Greqi në 24 Mars, ai pranoi se Evropës “i kishte” munguar ambicia “në programin e saj të vaksinimit, por përsëriti se ai nuk shihte asnjë arsye për të kryer Francën në një bllokim të ri kombëtar. Shumë kanë kritikuar vendimmarrjen e paqartë të Macron mbi Covid-19, duke e krahasuar stilin e tij të udhëheqjes me qasjen e Angela Merkel, një kancelare që ka pranuar gabimet e saj politike dhe është konsultuar me udhëheqësit rajonalë.

Macron ka vendosur kundër një bllokimi të plotë, dhe në vend të kësaj mori vendimin për masat “më të buta” që pritet të qëndrojnë në fuqi për të paktën katër javë, duke përfshirë ndalimin e udhëtimit midis rajoneve dhe mbylljen e bizneseve jo-thelbësore.

Ndërsa situata e shëndetit publik të vendit përkeqësohet, disa nga deklaratat kokëforta të Macron po kthehen për ta ndjekur atë. Muajin e kaluar presidenti tha se një bllokim i ri nuk ishte i përshtatshëm për situatën e Francës dhe injoroi shkencëtarët dhe mjekët të cilët kishin paralajmëruar se do të duheshin masa më të rrepta për të parandaluar një “valë të tretë”. Epidemiologët tani mendojnë se rastet me COVID në Francë janë rritur në mënyrë eksponenciale për të paktën një muaj.

Paraqitja e Macron si një udhëheqës i palodhur që ka përfituar nga shkenca në Covid-19 dhe është bërë një ekspert i kësaj teme – nuk ka ndihmuar. Ministri i tij i arsimit, Jean-Michel Blanquer, tha se Macron kishte “fituar ekspertizë të vërtetë” në epidemiologji, ndërsa Richard Ferrand, kryetari i asamblesë kombëtare, deklaroi se ai “mund të shkruante lehtësisht një disertacion PhD mbi Covid-19”.

Kjo në fakt ka bërë që njerëzit të kenë më pak gjasa të besojnë në strategjinë e Macron dhe ai është përqeshur në Twitter si një supermen i mundshëm: një burrë shteti i gjithëdijshëm dhe i plotfuqishëm që bën mrekulli. Siç tregojnë rastet në rritje të Francës të Covid, ky imazh nuk mund të ishte më larg nga realiteti.