Drejt marrëveshjes përfundimtare zgjidhja e Çështjes Shqiptare

571
Sigal

Ende është duke u mbyllur një front diplomatik. Është në vijën finale zgjidhja e të ashtuquajturës, çështje shqiptare, me qeverinë që mbyll një problem tjetër diplomatik me një vend fqinj ballkanik, me qëllim që të fokusohet ekskluzivisht në çështjet problematike me Turqinë që po rëndojnë për dekada të marrëdhënieve dypalëshe, thekson gazeta “documento.gr”. Akoma, edhe brenda kësaj jave, sipas burimeve të mirë-informuara, marrëveshja bilaterale me Shqipërinë mund të jetë arritur dhe mund të mbyllet njëherë e mirë, duke zgjidhur një sërë plagësh të hapura diplomatike, të cilat kanë rrënjë të thella historike. Më e rëndësishmja për të gjithë është, është që të mbyllen përgjithmonë pretendimet nacionale të ndërsjella. Pretendimet shqiptare të të ashtuquajturës “Çamëri” do t’i përkasin njëherë e përgjithmonë së kaluarës, e cila pritet të reflektohet edhe në librat që u mësohen fëmijëve. Nga ana tjetër, nuk do të ketë më pretendime dhe përdorime të toponimeve, nga pala greke, sikurse Epiri i Veriut. Gjithashtu, të drejtat e pakicës greke njihen plotësisht për herë të parë nga pala shqiptare. Çështja është zgjidhur tashmë me varrezat e grekëve, që shtrihen në territorin shqiptar, ndërsa marrëveshja pritet të përfshijë edhe aktin diplomatik për t’i dhënë fund situatës së shkaktuar nga lufta midis Greqisë dhe Shqipërisë, e cila, megjithëse duket e pabashkuar, mbetet e hapur për Luftën e Dytë Botërore. “Disa i pranuan në NATO (Shqipërinë), pa zgjidhur këtë çështje diplomatike”, thanë burimet. Në çdo rast, kjo karakterizohet si një fitore diplomatike, zgjerimi i zonës së Detit Egje nga 12 milje, gjë që lidhet edhe me çështjen e ZEZ në detin Jon, i cili tani është në rrugën e duhur. “Në çdo marrëveshje diplomatike, ka kompromise dhe konsensus për njëri-tjetrin, përndryshe do të flasim për luftën. Vetëm në rastin e luftës ka një fitues dhe një humbës,” ishte komenti përfundimtar i burimeve. Ne do të kemi një marrëveshje dypalëshe me Shqipërinë gjatë ditëve të ardhshme”, tha Koumoutsakos, duke shtuar: “Ne i kërkojmë qeverisë të paraqesë tekstin e marrëveshjes që do të diskutohet nga delegacioni kombëtar”.