Çështja e detit/ Ministri grek, Nikos Dendias: Greqia gati të mbroj kufijtë e saj nga çdo rrezik. Ja si e zgjidhëm me Shqipërinë

99
Sigal

Çështja e detit, ministri i Jashtëm Dendias: Greqia gati të mbrojë kufijtë e saj nga çdo rrezik, ja si e zgjidhëm me Shqipërinë

Në një video-mesazh dërguar Simpoziumit Ndërkombëtar dhe Ndërkombëtar të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, ai vuri në dukje se stabiliteti i kufirit mbetet një parim themelor i organizimit të bashkësisë ndërkombëtare.

Nikos Dendias

Ministri i Jashtëm grek Nikos Dendias dërgoi një mesazh të qartë se Greqia po mbron kufijtë e saj tokësorë dhe detarë nga çdo rrezik dhe kërcënim, por duke shtuar se gjithmonë janë në respektim të ligjit ndërkombëtar.Në një video-mesazh dërguar Simpoziumit Ndërkombëtar dhe Ndërkombëtar të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, ai vuri në dukje se stabiliteti i kufirit mbetet një parim themelor i organizimit të bashkësisë ndërkombëtare.“Kufijtë janë objektivë. Erga omnes zbatohet. Ligji i traktateve përjashton thirrjen e një ndryshimi thelbësor të rrethanave si arsye për skadimin e traktateve që përcaktojnë kufijtë,”-shtoi ai. Ndërsa më pas përmendi edhe shtoi se në vitin 2020 dhe 2021 kishin pasur ndryshme me kufinjtë duke përmendur Italinë, Egjiptin dhe çështja e pazgjidhur me Shqipërinë. “Greqia nënshkroi dy Marrëveshje të Kufizimit të Zonës Detare. Me Italinë dhe Egjiptin. Dhe u arrit një marrëveshje politike me Shqipërinë për ta referuar çështjen në Hagë. Zona e sovranitetit kombëtar u zgjerua mbi 13,000 kilometra katrorë. Vendi ynë rezervon të drejtën për ta ushtruar këtë të drejtë,“-shtoi ai. Shqipëria dhe Greqia ranë dakord që ta dërgojnë marrëveshjen për ndarjen e zonave Eksluzive Ekonomike në Hagë. Kjo marrëveshje është cilësuar edhe si një mesazh për Ankaranë zyrtare, që të gjitha ndasitë për Detin, të shkojnë në Gjykatat Ndërkombëtare, dhe se Greqia është një shtet që e ka gjetur “gjuhën” e mirëkuptimit me të gjitha vendet e rajonit përveç Turqisë.