Nesër lexoni/ Bardhyl Berberi: “Pranë liqenit të palarë, pranë shkollës së panxënë “

507
Qyteza e ish-minatorëve ku lulëzon varfëria dhe rriten fëmijë analfabetë…
Janë plot 250 familje me rreth 1000 banorë të cilët jetojnë në kushte shumë të vështira ekonomike. Ata kanë ardhur nga zonat e thella malore dhe jetojnë në kushte skandaloze. Ne shkuam dje tek kjo qytezë dhe morëm prononcimet e tyre të cilët pranuan që të flasin ekskluzivisht për gazetën “Telegraf” Ata thonë se jetojnë në kushte mjerueshme në këto ambiente të adoptuara ku mungon uji i pijshëm. Ai merret nga galeritë e minierës me tuba të vjetra duke e paguar shumica e banorëve të kësaj qyteze të sëmurë me verdhëzën që shtrohen çdo muaj në spitalin infektiv. Banjat janë kolektive dhe në fundin e çdo korridori gjen një banjë të përbashkët për të gjithë katin ku jetojnë më shumë se 30 familje në një kat!
Qyteza e minatorëve e kthyer në banesa
Vetëm 3 km larg qyteti të Pogradecit shtrihet një nga ish-minierat më moderne të vendit ajo e hekur-nikelit në Gurin e Kuq që dikur është quajtur si buka e Metalurgjikut në Elbasan .Në këtë minierë punonin mbi 2000 minatorë dhe rreth 140 kuadro me shkollë të lartë. Miniera ka qenë…Për më shumë lexoni nesër në Gazetën “Telegraf”