Në një dimër pandemik, Krishtlindja thjesht nuk është aq e rëndësishme

284
Sigal

Duke pasur parasysh rrezikun e rëndësishëm që lidhet me mbajtjen e festivaleve publike gjatë një pandemie, ata prej nesh që festojnë Krishtlindjet duhet mbase të pyesin veten: “A ia vlen?”

Profesori Andrew Hayward, një epidemiolog, thotë se lehtësimi i kufizimeve gjatë periudhës së Krishtlindjes – siç synojnë të bëjnë disa vende, të tilla si Mbretëria e Bashkuar dhe Franca – do të ishte “hedhja e karburantit në zjarr” e pandemisë. Pasojat e përzierjes në ambiente të mbyllura për periudha të gjata kohore me njerëz të prekshëm mund të bëhen tragjikisht të dukshme deri në Janar 2021. SHBA me siguri do të shohë një dëm të rëndë nga festimet e Falënderimeve.

Në shumë festivale të tjerë të mëdhenj publik këtë vit, u futën kufizime posaçërisht për të adresuar barrat e COVID-19. Këto duket se janë pranuar kryesisht nga grupet e përfshira dhe në mënyrë të dukshme kanë zvogëluar barrën e shëndetit publik. Qeveritë që marrin parasysh se si t’i afrohen Krishtlindjeve mund të mësojnë nga kjo.

Viti i Ri hënor

Viti i Ri Hënor, i njohur gjithashtu si Viti i Ri Kinez, është migrimi më i madh vjetor në botë, që përfshin lëvizjen masive të njerëzve dhe rreth 3 miliardë udhëtime të ndara. Lëvizja është e përhapur në të gjithë Kinën me udhëtime shtesë të konsiderueshme ndërkombëtare. Me koronavirusin që dihej se po përhapet gjerësisht, qeveria kineze anulloi pjesën më të madhe të festimit të 40-ditëshit të Vitit të Ri 2020 në janar dhe shkurt.

Jashtë Kinës, destinacionet në Azinë Jug-Lindore u vunë re se ka të ngjarë të jenë në rrezik më të lartë, duke përfshirë Bangkok, Tokyo dhe Seul.

Sidnei, Melburni, Los Anxhelos dhe Londra ishin ndër destinacionet që zakonisht shihnin numrin më të lartë të vizitave dhe nga Kina. Analizat e WorldPop për lëvizjet e popullsisë sugjerojnë që gjurmimi efektiv i kontakteve dhe masat e distancës sociale patën efektin më të madh në zvogëlimin e transmetimit, të ndjekur nga kufizimet e udhëtimit. Pa këto masa të kombinuara, rastet vlerësohet të jenë 67 herë më të larta sesa u vunë re. Pandemia ka qenë katastrofike për globin, por mund të ketë qenë edhe më keq.

Pashkët izraelite

Në Izrael, Pashkët në vitin 2020 zhvilluan nga 8 Prilli deri më 16 Prill. Në fillim të Prillit, Izraeli po përjetonte valën e tij të parë të infeksioneve COVID-19 me disa qindra raste të reja të raportuara çdo ditë. Qeveria ishte aq e shqetësuar sa futi kufizime shtesë gjatë periudhës së pushimeve përtej atyre që ishin tashmë në fuqi. Kjo nuk përfshinte asnjë udhëtim midis qyteteve dhe asnjë vizitë në familjet e tjera.

Një komponent kyç i festimit zakonisht konsiston në mbledhjen e dhjetëra mijëra njerëzve që vizitojnë Murin Perëndimor (i njohur gjithashtu si Muri i Vajtimit), por në vitin 2020 vetëm dhjetë njerëz në të njëjtën kohë u lejuan të vizitonin vendin. Numri i rasteve të reja ditore në Izrael vazhdoi të bjerë deri në mes të qershorit, kur goditi një valë e dytë e rëndësishme.

Haxhi

Mbi 2 milion njerëz zakonisht udhëtojnë çdo vit në Mekë, në Arabinë Saudite, për të bërë pelegrinazhin e haxhit. Shëndeti publik është një fokus i rëndësishëm i kësaj ngjarjeje, për shembull, me një vizë që u lëshohet udhëtarëve vetëm nëse ata kanë prova të vaksinimit kundër meningjitit para udhëtimit.

Në vitin 2020, vetëm rreth 10,000 pelegrinë udhëtuan në Mekë për të bërë haxhin, me kufizime të qeverisë se kush ishte i lejuar të udhëtonte. Këto kufizime përfshinin përjashtimin e njerëzve të moshuar, pelegrinë që kishin midis moshave 20 dhe 50 vjeç, dhe ata gjithashtu kërkuan periudha karantine dhe iu kërkua të kishin një test negativ të COVID. Modelimi sugjeron që këto kufizime parandaluan një numër të konsiderueshëm të rasteve të reja.

Pra, a ia vlen Krishtlindja?

Askush nuk po sugjeron që Krishtlindja të ndalohet. Por zvogëlimi i Krishtlindjeve në një nivel shumë më të ulët se nivelet e tepërta të zakonshme – në këtë pikë të historisë – është jetike. Vaksinat janë në rrugën e tyre, por pandemia është ende shumë larg nga të përfunduarit.