Beqir Sina: Edit Shkreli, Gjyqtarja e parë shqiptare kandidate në Gjykatën në Nju-Jork

278
Sigal

Nga Beqir Sina

Po ashtu Edita ka shërbyer si shkruese e fjalimeve të ish Kryeministrit të Shqipërisë, Dr. Sali Berisha, dhe ka qenë koordinatore e kongreseve në fushatën e Partisë Demokratike të Shqipërisë në vitin 2013. New York City (12 Mars 2023) Edit Shkreli është një vajzë akademike shqiptare me shumë bagazh profesional, -u tha në mbrëmjen festive të organizatës së Gruas Shqiptare në Amerikë – “Motrat Qiraizi”. Ndërkohë, që drejtuesja e kësaj feste u bëri thirrje shqiptareve të dalin e të votojnë për Shkrelin, si kandidatja e parë shqiptare për gjykatën në Nju- Jork. Ajo, në fakt, është gjyqtarja e parë shqiptare në Nju-Jork, e punësuar në Gjykatën Civile të Bronx-it, e cila ka korrur suksese të mëdha gjatë karrierës së saj dhe së fundmi ka shpallur kandidaturën e saj në zgjedhjet prokurore për gjykatën në Nju-Jork. Edit Shkreli është një avokate e asociuar e Gjykatës së Lartë Eddie J. McShan. Ajo në fillimet e veta ka shërbyer si Mbikqyrëse e Departamentit të Nxitjes së Investimeve të Huaja në Zyrën e Kryetarit të Bashkisë në Tiranë, Shqipëri, nga viti 2012 deri në vitin 2014. Po ashtu Edita ka shërbyer si shkruese e fjalimeve të ish Kryeministrit të Shqipërisë, Dr. Sali Berisha, dhe ka qenë koordinatore e kongreseve në fushatën e Partisë Demokratike të Shqipërisë në vitin 2013. Në Nju Jork ndërsa përfundoi studimet, ajo u nderua me Juris Doctor nga Fakulteti Juridik i Nju-Jorkut, e diplomuar me nderime të larta në vitin 2011.

“Si një studente krenare e shkollës së mesme Saint Barnabas 2002, jam mirënjohëse për punën time brenda komunitetit shqiptar. Një pjesë të suksesit tim ia atribuoj shkollës së mesme Saint Barnabas, fakultetit dhe stafit të saj. Shën Barnaba më priti në një kohë kur unë nuk flisja anglisht dhe prindërit e mi nuk kishin burime financiare, pasi kishin emigruar në Shtetet e Bashkuara vetëm disa muaj më parë. Fakulteti dhe stafi i Shën Barnabas më siguruan një mjedis edukues, më inkurajuan në çdo hap, më ofruan një themel të shkëlqyer akademik dhe më rrënjosën ndjenjën e komunitetit dhe shërbimit ndaj komunitetit. I jam përgjithmonë mirënjohëse familjes sime të Shën Barnabës”, -shkruan zonja Shkreli në statusin e saj në rrjetin social Facebook.

Avokatja dhe pedagogia Edit Shkreli, aktualisht është e punësuar në Gjykatën Civile të Bronx-it, ndërsa tani është kandidatja e parë shqiptare për gjykatëse në Nju- Jork.

Biografia e Edit Shkrelit

Televisioni kryesor i qytetit të Nju Jorkut, “NY1” foli për biografinë e shqiptares Edit Shkreli. NY1 tha se ajo është profesoreshë në Fakultetin Juridik të Nju Jorkut dhe avokate. Ajo ka jetuar në seksionin Pelham Parkway të Bordit të Komunitetit 11 që kur ajo dhe familja e saj u transferuan në Shtetet e Bashkuara kur ishte adoleshente. Një banore për një kohë të gjatë në Bronx, ajo ka një interes për të formuar pozitivisht lagjen e saj dhe shpreson të përmirësojë jetën e komunitetit përmes angazhimit dhe përfshirjes së saj aktive në bordin e komunitetit.

Edit beson fort në fuqinë dhe ndikimin e përfshirjes së komunitetit. Për shembull, gjatë vitit shkollor 2018-2019, ajo drejtoi nxënësit e klasës së tetë në Icahn Charter School1 për të konkurruar në Programin Thurgood Marshall Mock Trial.

Edit mori diplomën e saj të arteve nga Hunter College dhe doktoraturën e saj juridike (cum laude) nga Shkolla Juridike e Nju Jorkut. Asaj i pëlqen ecja, çiklizmi, duke luajtur volejboll dhe përvojat e udhëtimit jashtë rrugës.