Hyqmet Zane: Mesazhet e një gjendjeje të izolimit nga virusi

408
Sjelljet e një njeriu si kryeministri në këtë vendin tonë Shqipëri, kanë dritë-hijet e veta, aq më tepër që në një kohë pandemie me korona virus. I pari i vendit që qeveris punët e shqiptarëve, duhet të jetë i pushtetshëm në çfarëdo lloj rrethane. Të kapurit gfil, siç i thonë fjalës, duket si papërgjegjshëmria më e madhe e një njeriu që krekoset më votat që u ka marrë apo vjedhur shqiptarëve në forma të ndryshmë. Nuk ka se si të dëshirosh një situatë të tillëte frikshme gjithëpërfshirëse nga një virus i pabesë dhe i panjohur, por të jesh i përgatitur në situata të tilla që kanë shqetësuar edhe botën, është nevojë humane dhe emergjente për të ndryshuar sistemin e shëndetësisë që doli zbuluar në
tërësinë e saj. Është e vërtetë që askush nuk i parashikon të tilla situata, por të përballesh me një rrethanë të tillë emergjence dhe kryeministri i vendit të flasë i izoluar nga shtëpia e tij, kësaj i thonë “nuk më duhet gjë mua se çfarë halli ke ti”.
Papërgjegjshmëritë në zgjedhjen e personaliteteve të jetës civile të njerëzve të emëruar në krye të dikastereve ministrore të çon në të tilla papërgjegjshmëri në organizimin e punës për të përballuar epideminë në popull. Daljet e shpeshta të ministres së shëndetësisë që gjen rastin edhe të bëjë kritika opozitës pse thotë të vërtetën dhe nga ana tjetër nuk di se sa të prekur nga virusi. Korona ka në vendin tonë apo të përdorësh shifrat e papërditësuara më parë si të njejta me ditët në vazhdim, kësaj i thonë të gënjesh sy për sy. Nga ana tjetër fshehja e realitetit dhe hipokrizia me hedhjen në gjyq të ish kryeministrit pse ai si doktor tha disa të vërteta që nuk i dinin pushtetmbajtësit, kjo nuk është faji i tij, edhe pse një grup të ashtuquajturish deputetë kërkojnë ti bëjnë gjykim sipas “drejtësisë popullore” të diktaturës. Shfaqjet e kryeministrit ashtu si kaçakçe me auto pozim që flet dhe nuk bën, që prrallis dhe nuk vendos, por e gjen të udhës të bëjë izolim pa qenë i aftë të bëjë shëndetësi profilaktike dhe ankohet për njerëzit në nëj kohë që duhet të ankohen populli për qeverisjen e paaftë, të bërtasin e të ulurasin njerëzit për këtë njeri që kohë pas kohe po i plaisn situatat e rënda dhe ai në vend të bëjë detyurën e tij, bën lloqe në ekrane a thua se po na thotë ato që janë një ndotje tjetër civile. Në fillimet e pandemsë së shfaqur tanimë dhe të bërë një realitet botëror, u panë dy realitete krahasuese jo më me Europën e botën, por me Kosovn, ku ministri i shëndetësisë postoi mesazhin e qartë “Të dashur qytetarë, mbrohuni nga Koronavirusi !- Pastroni shpesh duart me sapun apo me dizinfektues me bazë alkooli.- Nëse keni shenja si ethehe, kollë ose vështirësi në frymëmarrje, ju lutem qëndroni në shtëpidhe, në rast urgjence, thirrni për ndihmë mjekësore.
– Numri në dispozicion 038 200 80 800.Ta ruajmë shëndetin së bashku”.ndërsa kryeministri i vendit tonë në Shqipëri u bë bajat me mesazhin “Edi jam.të lutem lLaj duart shpesh. Mos lëviz nga shtëpia për qef. Hap dreitaret sa tëmundësh. Ruajuni nga (mediat) informacioni i rremë. Mos ki frikë, por bëj shumë kujdes. Përçdo shenjë, merr 127. Të përqafoj nga larg” !Hajde ndryshim hajde. Kësaj i thonë të tregosh dashuri në kohën e kolerës. Të gjithë ne kemimundur të lëxojmë libra të shumëllojshëm, por sot po më vjen në mendje libri “Dashuri në kohën e kolerës” të shrkimtarit Gabriel Garcia Marques. Situatat e precipituara ditë pas dite po tregojnë se konsulta opozitare dhe rekomandimet e saj për situatën përmes specialistëve të kabinetit tëPartisë Demorkatik dhe vetë Lulzim Bashës, flasin për mirëmendimin e hapave që duhen marrënë inters të qytetarëve shqitparë për një pandemi që meriton vëmendje dhe jo barcaletakryeministore. Aq më tepër rekomandimi për shpalljen e gjendjes së “Fatkeqësi natyrore” qëkryeministri e “uli kokën” para opozitës që ta shpallte, ministri Arben Ahmetaj e merr vesh atënë studion e një televizioni me kokë të ulur nga idiotësia e informimit. Zot na ruajt ngamegalomania e njerëzve q ëjo vetëm nuk dinë, por edhe nuk duan të dinë kur iu thonë rrugëndrejtë.
Më shumë se çdo gjë tjetër masat e marrura nga qeverisja e këtij kryeministri që pomanifeston forcën e shtetit për ndalim qarkullimin në një kohë që duhet të ndalojë daljet e tij kot mëkot, po bindin qytetarët s e sa të gabuar kanë qenë kur ia kanë besuar timonin këtij “shoferi” pa orientim dhe pa mend që e la mjeksëinë në duart e Shoqërisë civile të Sorosit si edhe ministri të tjera të rëndësishme të këtij vendi. Kush do të dijë sot se çfarë prrallisin bibat e kryeministrit që na dalin si të murgëruara në ekrane dhe na bëjnë moral në një kohë që nuk kanë bërë punën e tyre, sidomos në shëndetësi, duke lënë spitalet si në një kohë krize ekonimike, në një kohë qëkoncesionet në shëndetësi kanë rrjepur milionat e eurove të shqitparëve me PPP e Ramës dheAhmetajt.Turp dhe gjynaf, mirë turp nuk keni, po gjynaf nuk keni ? Kjo është pyetja që do duhej ti bëhej nëj kryeministri dhe sharlatanëve të tij që sillen si në çifligun e babës së tyre siç thotë shprehja eurtë. Ajo që sot është opozita më e madhe ndaj kësj qeverisje janë specialistët e shëndetësisë,doktorët e profileve të ndryshme, profesorët dhe njerëzit e mirënjohur të mjekësisë që po
veprojnë në rrethana të jashtëzakonshme dhe po dinë tu japin zgjidhje situatave.
Por kur nuk ke tamponë për të bërë testet e nevojshme për të dalluar të infektuarit, pale pastaj kur nuk ka maska e doreza, kjo të lë për të dëshuiruar dhe është një grusht i fuqishëm ndaj qeverisjes së dështuar që ka një kryeminsitër që sillet gjtihë tangërllëk me një popull që është në hall dhe që me ca ministra të atrofizuar nga situatat.
Pashë dy shkencëtare të mjekësisë nga Shqipëria që kanë studiuar dhe jetojnë në Angli dhe i dëgjova me vëmendje prononcimet e tyre dhe u ndjeva ehd emirë ëpr nivein e tyre, por edh ekeq për pamundësinë që ato të ishin në vendin e tyre e të jepnin kontributin e madh. Sa e sa doktorë kemi dëgjuar nga jashtë shtetit, nga Italia e franca, Nga Gjemrania dhe SHBA dhe të gjithëshqitparë që politikat përjashtuese të qeverisjes së këtij kryeminisrti i kanë braktisur shanset që ata të ishin të vlefshëm në vendine tyre. Kjo është fatkesqësia si ehd enë fusha të tjera të ejtën publike dhe kanë mbetur të paaftët e servilosur që bëjnë harakiri me jetën e këtij populli.
Sigal