Mënyra e çuditshme se si gjatësia jonë ndikon në zgjedhjen tonë të partnerit

133
Sigal

Pse na tërheq një njeri i caktuar dhe jo dikush tjetër? Një përgjigje mund të ketë të bëjë edhe me gjatësinë tonë : Sipas një studimi të publikuar së fundmi në revistën “Genome Biology”, gjenet që përcaktojnë zhvillimin tonë fizik ndikojnë gjithashtu në llojin e personit që tërhiqemi seksualisht.

Në veçanti, shkencëtarët vunë re se një person me një fenotip të ngjashëm (siç quhet grupi i karakteristikave tona të vëzhgueshme në shkencën e gjenetikës) ka më shumë gjasa të na tërheqë në mënyrë romantike. Në rastin e gjatësisë, kjo do të thotë se do të jemi më të tërhequr nga një mashkull me gjatësi të ngjashme me ne.

Shkencëtarët kanë vënë re se një person me një fenotip të ngjashëm (siç quhet grupi i karakteristikave tona të vëzhgueshme në shkencën e gjenetikës) ka më shumë gjasa të na tërheqë në mënyrë romantike. Në rastin e gjatësisë, kjo do të thotë se do të jemi më të tërhequr nga një mashkull me gjatësi të ngjashme me ne.

Ekspertët dolën në këtë përfundim pasi studiuan materialin gjenetik të më shumë se 1,3,000 çifteve heteroseksuale . Ose, siç komentoi kreu, Albert Tenesa: ”

Gjenet tona drejtojnë tërheqjen tonë seksuale ndaj partnerëve me lartësi të ngjashme me tonën ” .

Por më pas studiuesit analizuan të dhënat nga 15,437 çifte të tjera, por në këtë rast ata shikuan materialin gjenetik të vetëm njërit partner, duke u përpjekur të parashikonin lartësinë e tjetrit.

Parashikimet e tyre ishin 13% të suksesshme : Nuk duket shumë, por ka gjithnjë e më shumë kërkime që tregojnë se materiali ynë gjenetik luan një rol vendimtar në zgjedhjen e një partneri romantik. Ne thjesht kemi një rrugë të gjatë për të bërë përpara se të kuptojmë saktësisht se çfarë do të thotë kjo.