E dini pse karriget në kinema janë me ngjyrë të kuqe?

166
Sigal

I keni parë qindra herë, por a keni menduar ndonjëherë pse sediljet dhe perdet në teatro dhe kinema janë gjithmonë të kuqe?

Karriget e kuqe në kinema janë shfaqur për shkak të popullaritetit të operës italiane në të kaluarën.

E kuqja dhe ari janë ngjyrat tradicionale të përdorura për të dekoruar teatrot italiane. Me kalimin e kohës, ato u adoptuan nga shtete të tjera dhe kur u shfaqën kinematë kjo praktikë mbeti.

Ekziston edhe një arsye tjetër, e kuqja është ngjyra e parë që bëhet e padukshme në mungesë të dritës. Kur ka pak dritë në kinema, bluja do të duket më e ndritshme se e kuqja, dhe kur ka dritë të mjaftueshme, situata është e kundërt.

E kuqja është ngjyra që syri i njeriut “e humb” kur errësohet. Kjo është arsyeja pse karriget dhe perdet në kinema janë të kuqe, në mënyrë që të shijoni më mirë filmin.