4 arsye pse nuk duhet t’i shpëlani enët përpara se t’i vendosni në pjatalarëse

94
Sigal

Sipas një studimi, rezulton se enët nuk duhen shpëlarë përpara se t’i vendosni në lavastovilje. Arsyeja? Detergjenti do të funksionojë më mirë në enët e pista.

Megjithatë, kjo është ende një temë e diskutueshme, ku shpesh njerëzit kanë mendime të kundërta.

Ju njohi, më poshtë edhe me disa arsye të tjera që hedhin poshtë mendimin se enët duhen shpëlarë para se t’i vendosni në lavastovilje.

Mund të rezultojë një larje jo e plotë

Shumica e lavastoviljeve moderne kanë sensorë që mund të tregojnë se sa të pista janë enët. Kështu në përputhje me rrethanat, ato e zgjedhin vetë gjatësinë e ciklit dhe temperaturën e duhur.

Dhe nëse ju i pastroni enët dhe më pas i vendosni në makineri, makineria do të “mendojë” se nuk ka ushqim të pranishëm dhe do të zhvillojë një cikël më të shkurtër. Kështu enët tuaja nuk do të pastrohen në mënyrën e duhur. Megjithatë, kjo vlen vetëm për disa lloje lavastoviljesh moderne.

Enët duhet të jenë të pista që detergjenti i enëlarëses të funksionojë siç duhet

Enzimat që gjenden në detergjent janë krijuar për t’u lidhur me grimcat e ushqimit dhe pa ushqim kjo nuk mund të ndodhë. Si rrjedhojë enët nuk do pastrohen ashtu siç dëshironi ju.

Teknologjia e avancuar në lavastoviljet e ditëve të sotme, do të thotë se ato janë krijuar për të pastruar më së miri edhe enët e papastruara.

Shpëlarja paraprake është një humbje e ujit dhe energjisë

Lavastoviljet e sotme përdorin nga 3 deri në 5 litra ujë për larje, por nëse i lani enët me dorë, do të përdorni edhe më tepër ujë. Ju gjithashtu do të përdorni dyfishin e sasisë së energjisë elektrike.

Shfrytëzoni më mirë kohën tuaj të çmuar

Nëse jeni një nga ata njerëz që zotëroni një makinë larëse enësh, por ende i lani enët me dorë, duhet të dini se po shpenzoni kohën tuaj kot.

Përdorimi i një makinë larëse enësh mund t’ju kursejë 230 orë, që janë 10 ditë larje enësh në një vit.