Zbulohet planeti i parë potencialisht i banueshëm pas Tokës

551
Sigal

Misioni i gjuetisë së planetëve “TESS” i NASA-s, ka gjetur planetin e parë të banueshëm në madhësinë e Tokës që rrotullohet nga një yll rreth 100 vjet dritë nga Toka.

Zbulimet u njoftuan gjatë takimit të 235 të Shoqatës Amerikane Astronomike të Hënën në Honolulu.

Planeti është pjesë e një sistemi shumë-planetësh të quajtur TOI 700, një yll i vogël, i lezetshëm, xhuxh, në yjësinë Dorado. Ai është rreth 40% e masës dhe madhësisë së diellit tonë, me gjysmën e temperaturës së sipërfaqes.

Planeti njihet si TOI 700 d, një nga tre planetët që rrotullon yllin. Është fiks në distancën e duhur për të mbajtur ujin e lëngshëm në sipërfaqe, në zonën e banueshme të yllit.

Astronomët konfirmuan zbulimin e tyre duke përdorur aftësitë infra të kuqe të teleskopit Hapësinor Spitzer të NASA-s me vëzhgime të vazhdueshme. Ata modeluan gjithashtu mjedisin e mundshëm të planetit për të hetuar më tej banesën e tij.

TOI 700 d është më i dukshmi nga tre planetët bashkë në këtë habitat yjor,që përfundon një orbitë të vetme rreth yllit çdo 37 ditë toksore. Nga ylli i tij më i vogël, planeti merr rreth 86% të energjisë që dielli ynë furnizon Tokën. Planeti mendohet të jetë i mbyllur mirë, domethënë njëra anë është gjithmonë në dritë të ditës.

Dy planetët e tjerë në sistem, TOI 700 b dhe c, janë të ndryshëm. Planeti më i brendshëm, b, është sa madhësia e Tokës, shkëmbor si planeti ynë dhe rrotullohet rreth yllit çdo 10 ditë të Tokës. Planeti i dytë, c, konsiderohet të jetë i gaztë dhe midis madhësisë së Tokës dhe Neptunit, duke përfunduar një orbitë çdo 16 ditë të Tokës.

Drejtori i divizionit Astrofizik të Nasa-s Paul Hertz është shprehur se ky zbulim ishte gjetja kryesore për “Tess”.

“TESS u krijua dhe u nis posaçërisht për të gjetur planetët me madhësinë e Tokës që rrotullohen nga yje aty pranë. Planetët rreth yjeve më të afërt janë më të lehtë për tu ndjekur me teleskopë të mëdhenj, në hapësirë dhe në Tokë. Zbulimi i TOI 700 d është gjetja kryesore shkencore për TESS. Konfirmimi i madhësisë së planetit dhe statusit të zonës së banueshme me Spitzer është një tjetër fitore për Spitzer ndërsa afrohet fundi i operacioneve shkencore këtë janar “.

Fillimisht, ylli u kategorizua si shumë i nxehtë, duke bërë që astronomët të mendojnë se planetët që rrotulloheshin rreth tij ishin shumë afër dhe të nxehtë për të mbështetur jetën.