Shkencëtarët gjetën kometën e vjetër brenda asteroidit në Antarktidë

439
Sigal

Një pjesë e vogël e një komete 3.5 milionë vjeçare, i gjetur brenda një meteori, mendohet se përmban sekrete se si u ndërtua sistemi ynë diellor.

Meteoriti vetë u gjet në fushëbetejën e LaPaz në Antarktidë dhe kishte një pjesë të kometës së ruajtur brenda, gjë që lejoi që ajo të mbetej në mënyrë të sigurt brenda shkëmbit dhe ta pengonte atë të digjej në atmosferën e Tokës.

“Na dha një vështrim në një material që nuk do të kishte mbijetuar për të arritur sipërfaqen e planetit tonë, duke na ndihmuar të kuptojmë kiminë e sistemit diellor të hershëm,” tha Larry Nittler i Institucionit Carnegie për Shkencën.

Meteori u quajt “LaPaz Icefield 02342” dhe i përket “një klase të meteoriteve primitive të kokrrës së karbonit që kanë pësuar ndryshime minimale” që nga formimi i tij 4.5 miliardë vjet më parë jashtë orbitës së Jupiterit, zbuluan shkencëtarët.

Meteoritet e zbuluara më parë të llojit të njëjtë si LaPaz përmbajnë komponime organike si uji dhe aminoacidet dhe nukleobazet komponentët themelorë të proteinave dhe ADN-së  duke i lejuar shkencëtarët të depërtojnë në zhvillimin e sistemit diellor të hershëm.

Studiuesit kanë sugjeruar se grimcat migruan nga skajet e jashtme të sistemit diellor në një zonë më të afërt përtej Jupiterit ku hondritet e karbonit u formësuan  ndërsa planetet filluan të formohen.

“Kur pashë imazhet e para të elektronit të materialit të pasur me karbon [brenda meteoritit], e dija që po shihnim diçka shumë të rrallë. Ishte një nga ato momente emocionuese që jeton kur je një shkencëtar”, tha Jemma Davidson i Qendrës së Studimeve Meteorite të Universitetit Shtetëror të Arizonës.

Të dy kometat dhe asteroidet janë formuar nga gazi dhe pluhuri që përdoren për të rrethuar diellin. Megjithatë, ato formohen në pjesë të ndryshme të hapësirës dhe përmbajnë kompozime të ndryshme.

Hulumtuesit kryen analiza kimike dhe isotopike të materialit dhe sugjeruan se kometa LaPaz kishte të ngjarë të vijë nga sistemi diellor i akullt i jashtëm së bashku me objektet nga Rripi Kuiper, ku janë krijuar shumë kometa.

Image