Rimodelimi i hundës pa kirurgji, do bëhet shumë shpejt realitet

573
Sigal

Një punim i shpejtë “jo kirurgjikal” i hundës që zgjat vetëm pak minuta mund të jetë i mundur duke përdorur hala të vogla dhe një rrymë elektrike.

Strukturat e kërcit si veshët dhe maja e hundës  mund të rimodelohen me rimodeluesin elektromekanik (EMR), pohojnë ata.

Ajo do të bëhet nën anestezi lokale, duke shpëtuar pacientët nga dhimbjet, qepjet dhe plagët, dhe e gjitha është diskutuar në një konferencë shkencore në Florida.

Ende nuk janë bërë teste në njerëz.

Studiuesit kanë provuar EMR në kafshë të ndryshme. Dhe përmes kësaj pajisje u ndryshuan veshët e një lepuri dhe operacioni përfundoi me sukses.

Por si funksionon?

Kjo pajisje është një gomë me prekje, por përbëhet nga fije të vogla të një proteine, të quajtur kolagjen, të lidhura së bashku nga proteina të tjera të vogla.

Është fleksibël, por e ruan formën e saj.

EMR përfshin kalimin e një rryme elektrike përmes indeve (përmes gjilpërave të vogla) për ta bërë kërcin edhe më të lehtë të riorganizohet dhe të modifikohet.

Studiuesit besojnë se sapo indeksi të jetë riformuluar dhe i jepet koha e duhur që të ngurtësohet për disa minuta ndryshimi do të jetë i përhershëm.

Prof Iain Whitaker është kirurg plastik në Shkollën Mjekësore të Universitetit Swansea dhe anëtar i Shoqatës Britanike të Kirurgëve Plastikë Rikonstruktivë dhe Estetikë.

Ai tha se edhe pse puna ishte interesante, ishte shumë herët që të kuptohej nëse diçka mund t’ju tregohej pacientëve dhe nëse mund t’ju vinte në ndihmë atyre.

“Është gjithmonë mirë të kërkohen mënyra të reja për të zvogëluar rëndesën e kirurgjisë, por mund të jetë e vështirë për ta praktikuar këtë teknikë në sprovat njerëzore”, tha ai.

“Nuk është saktësisht ende e qartë se si funksionon kjo procedurë. Nuk e dimë nëse integriteti do të mbesë dhe mund të ketë rrezik për rezultate të pafavorshme”, tha ai.

Dr Hill tha se procedura përfshin ndryshimin përkohësisht të aciditetit ose pH të indeve dhe se do të ishte e rëndësishme të siguroheni se kjo nuk shkaktoi ndonjë efekt anësor të dëmshm përpara se të kryente gjykime njerëzore ose t’u ofronte pacientëve. Duhen më shumë teste.