Sigal

Për ta kushton shumë pak. Më pak se një avion privat, më pak se një superjaht. Ama një pasaportë e dytë, e tretë ose e katërt është bërë një trofe për super të pasurit.

Edhe qytetarët më të pushtetshëm të botës kanë nevojë për një plan të dytë, në rast të një revolucioni apo trazirave në vendet e tyre të origjinës.

“Blerësit e pasur kërkojnë siguri”, shprehet Christian Kalin, drejtor i “Henley & Partners”, e cila ofron këshilla mbi shtetësinë dhe publikon renditjen e kombësive më me vlerë (në krye është Franca).

Teksa shumë shtete lejojnë individët me leje qëndrimi të aplikojnë për shtetësinë pasi përmbushin disa kritere të caktuara, vetëm 10 vende lejojnë të huajt të blejnë menjëherë shtetësinë. Shumica kërkojnë një pagesë në formën e një investimi direkt, zakonisht në prona apo biznese në vend.

Fondi Monetar Ndërkombëtar klasifikon 8 prej tyre si qendra financiare offshore. Megjithatë, Kalin shprehet se klientëve u intereson stabiliteti, jo shmangja e taksave. Një tjetër motiv është mundësia për t’u mburrur.

“Nëse ke një jaht dhe dy aeroplanë, gjëja e tjetër që të duhet është një pasaportë malteze. Është simboli më i fundit i statusit. Kemi pasur klientë që thjesht preferojnë të koleksionojnë disa nënshtetësi”, thotë Kalin.

Të dhënat e mëposhtme tregojnë sa sa është investimi minimal që garanton “blerjen” e shtetësisë në 10 vende/ SCAN.

Image