Ja arsyeja pse fëmijët gjithmonë shikojnë të njëjtin film

321

Dëshironi të dini pse fëmijët gjithmonë shikojnë filma të njëjtë? Pediatrit dhe psikologët shpjegojnë gjithçka! Sa herë keni pyetur fëmijën ose nipin tuaj : “A e shihni akoma atë film? “Duke i parë ata, për më tepër, gjithmonë të vëmendshëm dhe të interesuar sikur të ishte hera e parë.

Herën e parë që një fëmijë e sheh një film, edhe pse komploti është më i thjeshtë dhe më i ngadalshëm se një film i rritur, nuk arrin t’i ndjekë me kujdes të gjitha hapat.

Aftësia për t’u kushtuar vëmendje dhe, mbi të gjitha, përpunimit kognitiv, është në çdo rast më i ulët se ritmi i projeksionit dhe kjo përcakton faktin se një fëmijë humb një seri pasazhi, duke mbetur si të çorientuar.

Gjatë vegimeve të mëvonshme, fëmija nuk është i përgatitur vetëm, sepse ai është bërë i njohur me personazhet në film, por është në gjendje të kuptojë një sërë detajesh që ai humbi në rastet e para.

Një faktor tjetër i rëndësishëm ka të bëjë me ndjenjën e sigurisë

Ndërsa për një të rritur, rishikimi i skenave të njëjta disa herë sjell mërzitje, nganjëherë bezdi, tek fëmija ngjall një ndjenjë familjare me botën që duket, e njeh atë në tiparet e saj themelore.

Dhe kjo prodhon siguri, sepse duke ditur se një gjë e tillë do të ndodhë, e siguron atë në mënyrë të sigurt për rezultatin dhe nuk e vë përpara diçkaje të paparashikueshme dhe të pasigurt.

Për më tepër, duke ditur pararendën themelore, ata me vetëdije zhvillojnë reagime të caktuara shkak-pasojë që janë të rëndësishme për kapacitetin e tyre logjik, duke matur me vëmendjen e tyre detaje të reja që futen gjithmonë në një zonë që gradualisht bëhet e njohur për ta.

Përsëritja për një fëmijë është e rëndësishme. Të dy nën aspektet psikologjike dhe njohëse. E ndihmon atë të mësojë, të kuptojë, të mos e ekspozojë atë në situata gjithmonë të reja që rrezikojnë ta prodhojnë tek ata një lloj ankthi dhe kanë tendencë ta bëjnë atë të mbyllur instinktivisht.