A e dinit se Urani vjen erë vezë?

778
Sigal

Retë e këtij planeti përmbajnë sulfide hidrogjeni, përbërja që i jep atij erën e vezëve të prishura.

Retë e sipërme të Uranit janë bërë nga sulfidi i hidrogjenit e njëjta molekulë që i jep vezëve të kalbura erën e tyre të padurueshme.

“Nëse do të ishit atje, duke fluturuar nëpër retë e Uranit, po, do të merrnit këtë aromë të athët, por jo katastrofike”, thotë shkencëtari planetar Leigh Fletcher i Universitetit të Leicester në Angli.

Duke përdorur një spektrograf në teleskopin Gemini North në Hawaii, Fletcher dhe kolegët e tij zbuluan gjurmët kimike të sulfidit të hidrogjenit në majë të reve të planetit, raportoi ekipi në 23 Prill në Astronominë e Natyrës.

Kjo nuk ishte një surprizë e plotë: Vrojtimet nga vitet 1990 treguan shenja të sulfidit të hidrogjenit që përshkojnë më thellë në atmosferën e Uranit. Por gazi nuk ishte zbuluar përfundimisht më parë.

Retë nuk janë vetëm me erë të keq ato mund të ndihmojnë në gozhdimin e detajeve të sistemit diellor të hershëm. Retë e sulfurit të hidrogjenit të Uranit e vendosin atë larg planetit gjigant të gazit, Jupiterit dhe Saturnit, majat e reve të të cilave janë kryesisht me amoniak.

Sulfuri i hidrogjenit çlirohet në temperatura më të ftohta se amoniaku.

Pra, ka më shumë të ngjarë që kristalet e akullit të sulfidit të ngrirë të hidrogjenit të kenë qenë të bollshme në pragjet e mëtejshme të sistemit diellor të hershëm, ku kristalet mund të kenë mbërthyer planetet e reja.

Kjo sugjeron se gjigantët e akullit Urani dhe Neptuni janë më larg nga dielli se Jupiteri dhe Saturni.