13 gabime prindërore që ndikojnë mirëqënien mendore të fëmijës kur rritet

348
Sigal

Gjatë dekadave të fundit, prindërit kanë filluar të kalojnë më shumë kohë me fëmijët e tyre.

Kjo do të thotë që nënat dhe baballarët modernë i qasen çështjes së edukimit të fëmijës së tyre me më shumë përgjegjësi dhe ky fakt i bën të lumtur psikologët dhe mësuesit.

Por, edhe prindi më i përgjegjshëm nuk është i mbrojtur plotësisht nga gabimet. Për shembull, përdorimi i frazave të rastit dhe jo të menduara mirë mund të ndikojë në mirëqenien mendore të një fëmije.

Ne u zhytëm më thellë në temën e psikologjisë së fëmijëve dhe bëmë një listë të frazave që mund të ndikojnë negativisht tek fëmijët, edhe nëse kjo nuk është ajo që duan të arrijnë prindërit e tyre.

“Je kaq e bukur!”

Psikologët rekomandojnë që vëmendja e vajzave të mos përqendrohet në bukurinë e tyre. Kur të rritet, një fëmijë mund të fillojë duke menduar se pamja është gjithçka që ka rëndësi dhe ata mund të përballen me papërsosmëritë e vogla. Përfundimisht, ata mund të zhvillojnë një sërë kompleksesh dhe të humbin kohën e çmuar, e cila mund të përdoret për vetë-zhvillim dhe krijimtari.

“Unë po shënoja 100 gola kur isha në moshën tënde!”

Krahasimet që nuk janë në favor të fëmijës janë gjithmonë të dhimbshme për ta. Për më tepër, kur krahasohen jo me ndonjë fqinj ose xhaxha, por me prindërit e tyre që janë të rriturit ideal të fëmijës, ofendimi bëhet edhe më i madh.

Krahasimet e vazhdueshme e stresojnë fëmijën, ulin vetëvlerësimin e tyre dhe madje mund të bëhen arsyeja që ata mund të distancohen nga prindërit.

“Jo-jo, mos shko atje! Është e rrezikshme! ”

Ankthi dhe shqetësimi për pasardhësit e tyre është një gjë normale për prindërit. Sidoqoftë, dëshira për të mbrojtur foshnjën e tyre nga të gjitha fjalët dhe mbipesha mund të shkaktojë “Sindromën Peter Pan” tek fëmija.

Zakonisht, njerëzit mbi 30 vjeç vuajnë nga kjo (shpesh ata janë burra): ata nuk pranojnë të plaken, ata janë infantilë, jo konsistentë dhe emocionalë si fëmijët. Është e vështirë për këta njerëz të ndërtojnë një familje, ata nuk duan të kenë fëmijë dhe të marrin përgjegjësi për veten e tyre.

“Po Sigurisht!”

Është jashtëzakonisht e vështirë t’i thuash “jo” fëmijës tënd, por lejimi i përhershëm është ndonjëherë më keq sesa një refuzim. Prindërimi lejues përfundimisht u bën dëm të gjithë anëtarëve të këtij procesi.

Një studim i kryer nga shkencëtarët tregoi se gjithë-lejueshmëria është një shkak indirekt që një fëmijë të përfundojë duke qëndruar në shoqëri me një grup të gabuar, ku duke qenë i ndikuar nga të njohurit e tyre të rinj, një fëmijë mund të ketë probleme dhe madje mund të kryejë një krim.

“Ju jeni shumë më të mirë se …”

Fëmijët besojnë në gjërat që të rriturit u tregojnë. Kjo është arsyeja pse ju nuk duhet të admironi tepër pasardhësit tuaj dhe t’i bindni ata për jashtëzakonshmërinë e tyre, madje edhe për qëllime motivuese. Duke bërë këtë, prindërit mund të rritin narcizën e tyre personale.

“Unë të thashë!”

Mburrja se e dinit rezultatin e idesë së fëmijës suaj nuk do t’i bëjë mirë fëmijës tuaj. Ata duhet të dinë duke përdorur përvojën e tyre se ngasja e biçikletës kërkon përqendrim dhe kujdes dhe se këpucët lagen dhe të ftohen nëse hidhenu në pellgje në to. Në vend që të demonstroni se jeni të vetëdijshëm për pasojat, lavdëroni fëmijën për marrjen e vendimeve të duhura dhe tejkalimin e vështirësive.

“Unë kështu jam rritur dhe jam rritur si një person normal”.

Metodat e prindërimit që kanë përdorur nënat dhe baballarët tanë na kanë dhënë një udhëzues për veprim. Por kjo nuk do të thotë që ne duhet të rrisim fëmijët tanë në të njëjtën mënyrë. Është më e rëndësishme të kuptoni nevojat e fëmijës tuaj sesa të përqendroheni në algoritmin tashmë ekzistues të prindërve. Çdo person është unik – këtë duhet ta keni gjithmonë në mendje.

“Unë jam shumë e shëndoshë – është koha që të filloj të mbaj dietë!”

Të gjithë ndonjëherë vuajmë nga sulme të vetëvlerësimit të ulët dhe nuk e shohim mjaft personin që do të dëshironim ta shihnim në pasqyrë. Por për fëmijët, prindërit janë gjithmonë më të mirët, prandaj, duke diskutuar për papërsosmëritë tuaja në prani të fëmijës tuaj, ju jo vetëm që mund të uleni në sytë e fëmijës tuaj, por edhe t’i inkurajoni ata të formojnë qëndrim të gabuar ndaj pamjes së tyre.

“Mos e ha atë – je shëndoshur!”

Kur bëhet fjalë për peshë shtesë dhe kufizime të dietës që lidhen me të, është shumë më mirë të përqendroheni në shijen dhe përfitimet e ushqimit të shëndetshëm sesa në dëmin e ushqimit jo të shëndetshëm.

“Rezulton, brokoli është shumë i shijshëm!” tingëllon shumë më mirë sesa, “Patatet e skuqura nuk bëjnë asgjë tjetër veç se ju shëndoshin”. Kujtimi i pasardhësve tuaj se ata janë mbipeshë është i dëmshëm për vetëvlerësimin e tyre dhe mund të shkaktojë probleme me mbingarkesën në moshën e rritur.

“Do të të lë këtu!”

Shpesh, ne mund të dëgjojmë prindër të thonë: “Ok, ti qëndro – unë po largohem!” kur pasardhësit e tyre nuk duan të kthehen në shtëpi nga një shëtitje ose diku tjetër. Një kërcënim i shpeshtë që thekson se do të lihet aty e frikëson një fëmijë, i privon ata nga ndjenja e mbrojtjes dhe mund të dëmtojë lidhjen e tyre me prindërit si një qendra e tyre e sigurisë. Në vend të kësaj, përpiquni ta ktheni vëmendjen e vogëlushit të pabindur tek një makinë e bukur ose t’i ofroni atyre të numërojë qentë ose zogjtë që do të takoni gjatë kthimit në shtëpi.

“Mos e bëj!”

Për fat të keq, fraza “Mos e bëj!” nuk e ndihmon një fëmijë të korrigjojë sjelljen e tij. Ata nuk do të ndalen së lëkunduri, nuk do të ndalojnë matjen e thellësisë së pellgjeve ose hedhjen e rërës. Është më mirë të përqendroheni në fraza që nuk kanë kontekst negativ dhe që kontribuojnë në arritjen e qëllimit që dëshiron.

Për shembull, në vend të “Mos u hidh në atë pellg!” mund të thuash: “Shko rreth pellgut!” dhe sigurohuni që të shtoni “Të lutem” dhe ta tregoni me shembullin tuaj. Do të jeni të lumtur me rezultatet mjaft shpejt.

“Je i rritur tani – nuk ka asgjë për t’u frikësuar!”

Frika është e paarsyeshme dhe madje edhe të rriturit ndonjëherë ndihen të frikësuar nga gjërat. Eshtë e panevojshme të thuhet se edhe fëmijët e vegjël janë të njohur me këtë ndjenjë.

Frika e fëmijëve është e larmishme dhe nganjëherë duket për të qeshur për të rriturit, por kjo nuk do të thotë që duhet t’i injorojmë. Një frazë e pamenduar që i thuhet një fëmije të frikësuar u tregon atyre se ata thjesht nuk po dëgjohen dhe se i rrituri po zhvlerëson ndjenjat e tyre. Do të ishte më korrekte të tregoni ndjeshmëri dhe të mbështesni djalin ose vajzën tuaj.

“Financat tona nuk janë punë për ju.”

 

Diskutimi i çështjeve financiare është një temë e ndjeshme për shumë prindër. Shpesh nënat dhe baballarët preferojnë të mos shpjegojnë pse është e pamundur të blini një lodër ose të shkoni në një park.

Sidoqoftë, ata duhet të shpjegojnë. Fëmijët vërejnë shumë gjëra, por ata mund ta interpretojnë problemin gabimisht dhe të ndiejnë faj për mungesën e financave. Besimet e gabuara mund ta shoqërojnë fëmijën në jetën e tyre prej të rriturish dhe t’i kthejnë ata në një person që punon dhe vetëm që vetëm kursen para dhe ka frikë t’i shpenzojë ato. Ose përkundrazi, ata mund të bëhen një shpenzues që nuk është në gjendje të ndalojë humbjen e parave.

Në këto raste, psikologët rekomandojnë të mos i fshehin problemet financiare nga fëmijët, por në të njëjtën kohë të shmangin vlerësimin negativ të situatës dhe të përqendrohen në faktin se çështjet janë të përkohshme dhe që prindërit do të përballen me ta me siguri.