S’do e besoni se çfarë i bën dashuria trupit tuaj. U habitëm!

786
Këtu keni disa nga efektet më të mahnitshme dhe të provuara shkencërisht që dashuria ka në mendjen dhe trupin tuaj.
Pa humbur kohë, sipas intv.al këto janë disa prej tyre:
1. Dashuria është një lehtësim natyral i dhimbjes
Studimet e fundit kanë treguar se oxytocin (ndodhet në tru dhe krijon një ndjenjë të qetësisë) e cila lëshohet gjatë një përqafimi 10-20 sekonda. Mund të luftojë në mënyrë efektive dhimbjen, sidomos dhimbjen e kokës.
2. Dashuria kujdeset për zemrën tuaj
Studimet tregojnë se dashuria ulin ritmin tepërt të zemrës. Kjo është edhe më efektive në situata stresuese dhe zvogëlon rrezikun e zemrës. 
Përveç kësaj, oksitocina ( hormoni i dashurisë) zvogëlon stresin, redukton tensionin e rregullt të gjakut, redukton ankthin e rregullt dhe rrit vetëvlerësimin.
3. Dashuria ndihmon trupin tuaj të luftojë sëmundjen
Dashuria rrit prodhimin e endorfinave, të cilat nga ana tjetër, rrisin sistemin tonë imunitar.
Në mënyrë të ngjashme, njerëzit që janë të dashuruar, kanë imunitet më të fortë për të luftuar sëmundjet.
4. Lufton pagjumësinë
Hormonet e dashurisë pengojnë lirimin e kortizolit, i cili është hormoni përgjegjës për stresin. Gjithashtu, “rikonfigurimi hormonal” i dashurisë është vërtetuar shkencërisht si një nga trajtimet më efektivë për një gjumë të mirë natën.
5. Dashuria zvogëlon probabilitetin e varësisë 
Kokaina, nikotina dhe alkooli janë problematike sepse ndikojnë në nivelin e dopaminës në trupin tonë. Dopamina është hormoni përgjegjës i kënaqësisë dhe efekteve euforike.Dashuria vepron në të njëjtën mënyrë. Megjithatë, sipas intv.al përveç dopaminës, ajo gjithashtu rrit lirimin e testosteronit dhe oksitocinës, që përbën kombinimin më të mirë për shmangien dhe luftimin e varësisë.
Psikologu i njohur Robert Sternberg thotë se, duhet të hapni zemrën tuaj dhe tregoni dashurinë, sepse kjo është mënyra më efektive për të marrë më shumë nga ajo.
Sigal