Mjedra, fruti që mbron organizmin e njeriut nga veprimi i dëmshëm i radikaleve të lira

555
Sigal

Nëse keni qenë të vëmendshëm, me siguri keni parë nëpër tregjet e frutave dhe zarzavateve të shtohet mjedra. Fruti i kuq i athët që, njësoj si luleshtrydhet disa vite më parë, po vjen në tryezat tona. Përveç shijes, vlerat e saj janë të shumta. Ka përmbajtje të lartë antioksidantësh dhe mbron organizmin e njeriut nga veprimi i dëmshëm i radikaleve të lira. Një tjetër veti e tyre është nxitja e qarkullimit të gjakut dhe pastrimi i enëve e gjakut nga të gjitha llojet e yndyrave.

Mjedra është burim vitaminash, veçanërisht i vitaminës B, përmban një numër të madh mineralesh dhe fibrash. Hulumtimet kanë vërtetuar se mjedra ka veprim antikancerogjen. Antioksidantët parandalojnë veprimet e dëmshme në qeliza të shkaktuara nga oksidimi, për këtë arsye të paktën dy deri tri herë në javë mundësojani vetes mjedrat e shijshme dhe aq të shëndetshme.